Καλημέρα και καλή δύναμη. Γλωσσάρι μαγειρικής συνέχεια.
Κάρδαμο
Μπαχαρικό με προέλευση από την Ασία και τη νότιο Αμερική που όμως χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα της ανατολίτικης και της Μεσογειακής κουζίνας. Το κάρδαμο είναι αποξηραμένος καρπός ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας. Έχει πολύ σύνθετη γεύση πικρή και γλυκιά, και θυμίζει ελαφρά το άρωμα του λεμονιού. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και μαρινάδες.
Καρύκευμα
Η προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών σε φαγητά ή σαλάτες για να πάρουν πικάντικη γεύση.
Κέφαλος
Λέγεται και μπάφα ή στειράδι και πιο σπάνια γρέντζος ή μυξινάρι. Το πιο ταπεινό ψάρι που βλέπουμε στα λιμάνια αλλά και αυτό από το οποίο βγαίνει το αυγοτάραχο. Αφθονεί στα ιβάρια του Μεσολογγίου και της Λευκάδας. Αν ακούσετε το όνομα πετάλι εννοούν τον κέφαλο που έχει ανοιχτεί στη μέση, ή έχει φιλεταρισθεί, έχει αλατισθεί με χοντρό αλάτι και έχει ψηθεί στα κάρβουνα.
Κομφετό
καμία σχέση με το κομφετί! Το κομφέτο είναι παραδοσιακό κεφαλλονίτικο γλυκό κυδώνι σε ράβδους, με ζάχαρη, μέλι, αμύγδαλο και κανέλα (σαν κυδωνόπαστα)
Κονφί
Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, πολλές φορές με λίγο μπράντι. Η έννοια αναφέρεται και σε κρέατα και πουλερικά διατηρημένα μέσα στο δικό τους λίπος (τα πιο γνωστά είναι το κονφί πάπιας και χήνας) .
Κάρδαμο
Μπαχαρικό με προέλευση από την Ασία και τη νότιο Αμερική που όμως χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα της ανατολίτικης και της Μεσογειακής κουζίνας. Το κάρδαμο είναι αποξηραμένος καρπός ενός φυτού που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας. Έχει πολύ σύνθετη γεύση πικρή και γλυκιά, και θυμίζει ελαφρά το άρωμα του λεμονιού. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και μαρινάδες.
Καρύκευμα
Η προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών σε φαγητά ή σαλάτες για να πάρουν πικάντικη γεύση.
Κέφαλος
Λέγεται και μπάφα ή στειράδι και πιο σπάνια γρέντζος ή μυξινάρι. Το πιο ταπεινό ψάρι που βλέπουμε στα λιμάνια αλλά και αυτό από το οποίο βγαίνει το αυγοτάραχο. Αφθονεί στα ιβάρια του Μεσολογγίου και της Λευκάδας. Αν ακούσετε το όνομα πετάλι εννοούν τον κέφαλο που έχει ανοιχτεί στη μέση, ή έχει φιλεταρισθεί, έχει αλατισθεί με χοντρό αλάτι και έχει ψηθεί στα κάρβουνα.
Κομφετό
καμία σχέση με το κομφετί! Το κομφέτο είναι παραδοσιακό κεφαλλονίτικο γλυκό κυδώνι σε ράβδους, με ζάχαρη, μέλι, αμύγδαλο και κανέλα (σαν κυδωνόπαστα)
Κονφί
Φρούτα βρασμένα και διατηρημένα μέσα σε ζάχαρη, πολλές φορές με λίγο μπράντι. Η έννοια αναφέρεται και σε κρέατα και πουλερικά διατηρημένα μέσα στο δικό τους λίπος (τα πιο γνωστά είναι το κονφί πάπιας και χήνας) .
“Στου Κώστα”
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
|
|
ΣΠΕΣΙΑΛ
|
ΚΡΕΑΣ
|
Βετούλι
χυλοπίτες
|
Μοσχάρι
ψητό κατσαρόλας
|
ΛΑΔΕΡΑ
|
Kατσίκι
κόκκινο
|
Φασολάκια
|
Κεφτεδάκια
|
Γεμιστά
|
Σμυρνέικα σουτζουκάκια
|
Μελιτζάνες
φαντασία
|
ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ
|
Μανιτάρια
ρύζι άγριο
|
Τυρόπιτα
|
|
|
ΨΑΡΙΑ
|
ΑΛΛΑ
ΚΟΛΠΑ
|
Βακαλάοι
|
Σκορδαλιά
|
Μαριδάκι
|
Φάβα
|
Σαρδέλα
|
Τυροκαφτερή
|
Γαύρος
|
Τζατζίκι
|