Καλημέρα καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση να έχετε, μην σας χαλάει τίποτα μια ωραία σκέψη. Οι απόκριες τελείωσαν με ότι περάσαμε όλοι μας λόγω του ιού, συνεχίζουμε για το μεγάλο Πάσχα και η νηστεία καλά κρατεί. Σήμερα αποφάσισα να φτιάξουμε στιφάδο χταπόδι ενώ πολύ νόστιμο και νηστίσμο πιάτο.
Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό, φρέσκο
2 κιλά μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ
3 κουτ. σούπας ξίδι ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2 φύλλα δάφνης
6 - 7 κόκκοι μπαχάρι
3 - 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένουμε το χταπόδι σχολαστικά σε μια λεκάνη με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού σε μεγάλα κομμάτια μήκους 4 - 5 εκ.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά με την παρακάτω σειρά: μια στρώση κρεμμύδια, από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το ξίδι. Δεν προσθέτουμε περισσότερα υγρά, καθώς το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να γίνει το χταπόδι, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια. Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
1 χταπόδι περίπου 1½ κιλό, φρέσκο
2 κιλά μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο, ξηρό κρασί ΟΙΝΟΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ
3 κουτ. σούπας ξίδι ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
2 φύλλα δάφνης
6 - 7 κόκκοι μπαχάρι
3 - 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένουμε το χταπόδι σχολαστικά σε μια λεκάνη με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού σε μεγάλα κομμάτια μήκους 4 - 5 εκ.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά με την παρακάτω σειρά: μια στρώση κρεμμύδια, από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και το θυμάρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το ξίδι. Δεν προσθέτουμε περισσότερα υγρά, καθώς το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να γίνει το χταπόδι, χωρίς να ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια. Αν στο τέλος του μαγειρέματος έχουν μείνει αρκετά υγρά στην κατσαρόλα, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα την επιθυμητή πυκνότητα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΜΙΞ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΣΠΑΓΕΤΙ
ΒΑΚΑΛΟΥΔΙΑ
ΚΟΤΣΟΜΟΥΡΑ
ΘΡΑΨΑΛΑΚΙ
ΜΙΞ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΣΠΑΓΕΤΙ
ΒΑΚΑΛΟΥΔΙΑ
ΚΟΤΣΟΜΟΥΡΑ
ΘΡΑΨΑΛΑΚΙ