Καλημέρα καλή δύναμη.
Άγρια σπαράγγια και οβριές, τα ταπεινά βλαστάρια της άνοιξης
Από τις αρχές της άνοιξης στην εξοχή ξεκινά το “κυνήγι” αυτών των άγριων χορταρικών που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.
“Συλλέκτης οβριών”
Στις “χορτοσυλλεκτικές” εξορμήσεις οι οβριές θεωρούνται ανοιξιάτικος γαστρονομικός θησαυρός και η συλλογή τους απαιτεί μπόλικο περπάτημα. Οι οβριές, βρυωνιές ή αβρωνιές ή αγγλιστί tammus comunis είναι άγρια χόρτα που φυτρώνουν σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη. Είναι φυτά αναρριχώμενα, τα φύλλα τους έχουν σχήμα καρδιάς και οι πράσινοι τρυφεροί βλαστοί τους υψώνουν το λυγερόκορμο ανάστημά τους κοντά σε θάμνους σε απότομες όχθες στην ύπαιθρο από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Συναντώνται στη νότια Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι οβριές λατρεύουν την πυκνή βλάστηση και όσο θερμότερο είναι το κλίμα, τόσο νωρίτερα φυτρώνουν.
Είναι αρκετά πικρές και καλό είναι να μην τις δοκιμάσετε ωμές γιατί το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται γι’ αυτό και οι μαγειρικές τους χρήσεις είναι πολλές. Θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές ενώ τους έχουν αποδώσει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΤΣΙΜΟΥΛΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
ΟΒΡΙΕΣ ΟΜΕΛΕΤΑ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΑΛΜΙ
Άγρια σπαράγγια και οβριές, τα ταπεινά βλαστάρια της άνοιξης
Από τις αρχές της άνοιξης στην εξοχή ξεκινά το “κυνήγι” αυτών των άγριων χορταρικών που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.
“Συλλέκτης οβριών”
Στις “χορτοσυλλεκτικές” εξορμήσεις οι οβριές θεωρούνται ανοιξιάτικος γαστρονομικός θησαυρός και η συλλογή τους απαιτεί μπόλικο περπάτημα. Οι οβριές, βρυωνιές ή αβρωνιές ή αγγλιστί tammus comunis είναι άγρια χόρτα που φυτρώνουν σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη. Είναι φυτά αναρριχώμενα, τα φύλλα τους έχουν σχήμα καρδιάς και οι πράσινοι τρυφεροί βλαστοί τους υψώνουν το λυγερόκορμο ανάστημά τους κοντά σε θάμνους σε απότομες όχθες στην ύπαιθρο από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Συναντώνται στη νότια Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι οβριές λατρεύουν την πυκνή βλάστηση και όσο θερμότερο είναι το κλίμα, τόσο νωρίτερα φυτρώνουν.
Είναι αρκετά πικρές και καλό είναι να μην τις δοκιμάσετε ωμές γιατί το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται γι’ αυτό και οι μαγειρικές τους χρήσεις είναι πολλές. Θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές ενώ τους έχουν αποδώσει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΤΣΙΜΟΥΛΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
ΟΒΡΙΕΣ ΟΜΕΛΕΤΑ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΑΛΜΙ