Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/02/2020

Καλημέρα καλή δύναμη, χαμόγελο και καλή διάθεση να έχουμε. Η καθαρά δευτέρα έρχεται και φυσικα θα πρέπει να τηρήσουμε το έθιμο της αγοράς προιόντων νηστίσιμων. Καλό είναι να προσέξουμε αυτές της ημέρες στην αγορά τους,τα θαλασσινά είναι ιδιαιτέρως ευπαθή και αλλοιώνονται εύκολα. Μην τα αγοράζεις από πλανόδιους πωλητές, και να ελέγχεις πάντα για χαρακτηριστικά σημάδια αλλοίωσης σε μορφή, χρώμα και οσμή. Παρατήρησε επίσης προσεκτικά τη συσκευασία των κατεψυγμένων για τυχόν σημάδια απόψυξης, π.χ. ύπαρξη κρυστάλλων. Αφού τα αγοράσεις, πρέπει είτε να τα μαγειρέψεις άμεσα είτε να τα αποθηκεύσεις σωστά υπό ψύξη. Ας δώσουμε και μια ωραία συνταγη για λαγάνα εάν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό.
Υλικά
750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσεις γλυκάνισο, βράστο με το νερό για 4΄-5΄, σούρωσε το και άφησε το να γίνει χλιαρό. Πέταξε το γλυκάνισο και κοσκίνισε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπάλισε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνε λακκούβα στη μέση και πρόσθεσε το λάδι και το κρασί.
Άρχισε να ζυμώνεις και λίγο λίγο να προσθέτεις το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης. Τέλος, πασπάλισε με το αλάτι. Τοποθέτησε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζύμωσε τη δυνατά για 5΄-6΄. Βάλ'την στη λεκάνη. Σκέπασε την με πετσέτα και άφησε την ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο χώρισε την σε δύο μέρη. Δώσε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθέτησε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πάτησε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκέπασε τις λαγάνες και άφησε τις να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
Τέλος, ράντισε τις με λίγο νερό και πασπάλισε με σουσάμι. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ 
ΘΡΑΨΑΛΛΑΚΙ ΦΡΕΣΚΟ
ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ
ΣΠΑΝΑΚΙΑ ΣΟΥΠΙΕΣ
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ