Καλημέρα να είναι μια υπέροχη ημέρα γεμάτη ζωντάνια και χαρά. Εμείς εδώ αρχίσαμε της προετοιμασίες για την Κυριακή των Βαΐων και όπως συνηθίζεται ο μπακαλιάρος θα έχει την τιμητική του. Με τον παστό μπακαλιάρο συμβαίνει το εξής παράδοξο: έχει καταγραφεί στα
παραδοσιακά μας φαγητά πριν από πάρα πολλά χρόνια -ήταν γνωστός και
εισαγόταν ήδη τον 17ο αιώνα- ενώ δεν είναι ελληνικό προϊόν.Οι λόγοι, πρακτικοί. Μπορούσε να διατηρηθεί και να καλύψει τις ανάγκες της ορεινής Ελλάδας.
αγορά: διατίθεται είτε με το κόκκαλο είτε φιλεταρισμένος (και ακριβότερος). Προσέχουμε να είναι σαρκωμένος, καλοσχηματισμένος και το αλάτι να είναι "αστραφτερό" και όσο γίνεται λευκό. Δυσπιστούμε στα ξεραμένα, κιτρινωπά και θαμπά κομμάτια. Ο καλός είναι συνήθως και ακριβότερος.
ξαλμύρισμα: ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον βάζουμε σε νερό που να τον σκεπάζει καλά για τουλάχιστον 18 και μέχρι 25-26 ώρες, που το αλλάζουμε κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια τόσο περισσότερο ξαλμύρισμα χρειάζονται.
πηγη https://www.athinorama.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
ΓΕΜΙΣΤΑ
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ
ΣΠΑΝΑΚΙΑ ΣΟΥΠΙΕΣ
ΣΤΙΦΑΔΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
αγορά: διατίθεται είτε με το κόκκαλο είτε φιλεταρισμένος (και ακριβότερος). Προσέχουμε να είναι σαρκωμένος, καλοσχηματισμένος και το αλάτι να είναι "αστραφτερό" και όσο γίνεται λευκό. Δυσπιστούμε στα ξεραμένα, κιτρινωπά και θαμπά κομμάτια. Ο καλός είναι συνήθως και ακριβότερος.
ξαλμύρισμα: ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον βάζουμε σε νερό που να τον σκεπάζει καλά για τουλάχιστον 18 και μέχρι 25-26 ώρες, που το αλλάζουμε κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια τόσο περισσότερο ξαλμύρισμα χρειάζονται.
πηγη https://www.athinorama.gr
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
ΓΕΜΙΣΤΑ
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ
ΣΠΑΝΑΚΙΑ ΣΟΥΠΙΕΣ
ΣΤΙΦΑΔΟ ΧΤΑΠΟΔΙ