Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/05/2017



Καλημέρα χαμόγελο και καλή διάθεση να έχετε. Πάμε για μια δυνατή ημέρα, χαρίστε αγάπη και χαμόγελο στον πλησίον σας. Να μάθουμε λιγα και για την ιστορία του μουσακά σήμερα.
Ο Αλέξανδρος Γιώτης, στο βιβλίο του «Ιστορία μαγειρικής και διατροφής», γράφει για τη λέξη «μουχάσα», η οποία στα αραβικά παραπέμπει περισσότερο σε τεχνική παρά σε συνταγή.
Συμπερασματικά δεν ξέρουμε ακριβώς από πού βαστάει η ιστορική σκούφια του μουσακά, διότι οι Άραβες και οι Τούρκοι πολύ απλά μπορεί να το πήραν από τους Πέρσες και γιατί όχι, ακόμη κι από τους Βυζαντινούς μιας και η μελιτζάνα ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή στο Βυζάντιο από τον 12ο αιώνα με την ονομασία "μαζιτζάνα". Η μελιτζάνα έχει ινδική προέλευση και ήρθε σε μας διαμέσου των Αράβων. Ο Αλαν Ντέιβιντσον αναφέρει ότι πρώτοι την παρέλαβαν από τους Ινδούς οι Πέρσες και την ονόμασαν badingen, παραφθορά του σανσκριτικού vatin gana, μετά την παρέδωσαν στους Άραβες, οι οποίοι προσέθεσαν το al, διαμορφώνοντας το όνομα σε albadingen.
Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι η επικάλυψη του μουσακά, η άσπρη και παχουλή κρέμα που τον καλύπτει, είναι γαλλική και λέγεται μπεσαμέλ. Μερικοί την αποδίδουν στους μάγειρες του παλατιού των σουλτάνων, οι οποίοι υιοθέτησαν τεχνικές και σάλτσες από τη Γαλλία. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι την έφεραν οι πρώτοι ξένοι μάγειροι που ήλθαν στην Ελλάδα για τις ανάγκες του πρώτου γερμανοθρεμμένου Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.
)
Μερικοί άλλοι την αποδίδουν στον Σιφνιό masterchef της νεοελληνικής κουζίνας Νικόλαο Τσελεμεντέ, ο οποίος ήθελε να αφαιρέσει την ανατολίτικη επιρροή και να εξευρωπαΐσει την ελληνική κουζίνα και δη την μικρασιάτικη. Σύμφωνα με το Νίκο Σταυρουλάκη σε συνέντευξη του στην Νταϊάνα Κόχυλα στα «Νέα» στις 21/3/1997 ισχυρίζεται και λέει ότι η μεγαλύτερη τραγωδία της ελληνικής κουζίνας υπήρξε ο Τσελεμεντές, αυτός που κατεξοχήν εισήγαγε ξενόφερτες τάσεις, όπως η μπεσαμέλ. Αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με πάρα πολλούς, δεδομένου ότι ο Τσελεμεντές διάνθισε και βοήθησε όσο κανείς άλλος την εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας.


ΚΡΕΑΤΙΚΑ
ΑΡΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ
ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΑΠΑΛΟ
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ
ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ
ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΙΜΑ


ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΣΧΑΡΑΣ
Black Angus ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ
ΧΟΙΡΙΝΗ ΣΧΑΡΑΣ
ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ
ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΧΑΡΑΣ