Καλημέρα καλή δύναμη, χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν σήμερα. Μεγάλη εορτή σήμερα γιορτάζει το πολεμικό ναυτικό μας και γενικά οι θαλασσόλυκοι. Γι'αυτο σήμερα που είναι γιορτή ας ετοιμάσουμε ένα τραπέζι γιορτινό. Η σκέψη για σήμερα με πάει σε μελωμένο κότσι στο φούρνο.
Προσθέτετε στη γάστρα τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, τη μισή μπίρα και τη φλούδα του μισού λεμονιού. Κλείνετε τη γάστρα. Βάζετε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC - 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει.
Μετά τις 2½ ώρες ξεφουρνίζετε το φαγητό, ξεσκεπάζετε τη γάστρα κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία ξανά στους 200οC. Μαζεύετε τη σάλτσα και τα κρεμμύδια, σε μια σαλτσιέρα και πετάτε τη λεμονόφλουδα και τα δαφνόφυλλα. Τη διατηρείτε ζεστή. Ξαναβάζετε τη γάστρα ή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε χωρίς καπάκι, για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κότσια. Τέλος μπορείτε να σερβίρετε.
- 2 χοιρινά κότσια (1.500γρ. το καθένα)
- 3 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 4 δαφνόφυλλα
- 4 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες
- 1 μπουκάλι μπίρα
- ½ λεμόνι
- 1/3 φλιτζανιού μέλι
- 1/3 φλιτζανιού μουστάρδα
- ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Προσθέτετε στη γάστρα τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, τη μισή μπίρα και τη φλούδα του μισού λεμονιού. Κλείνετε τη γάστρα. Βάζετε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC - 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει.
Μετά τις 2½ ώρες ξεφουρνίζετε το φαγητό, ξεσκεπάζετε τη γάστρα κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία ξανά στους 200οC. Μαζεύετε τη σάλτσα και τα κρεμμύδια, σε μια σαλτσιέρα και πετάτε τη λεμονόφλουδα και τα δαφνόφυλλα. Τη διατηρείτε ζεστή. Ξαναβάζετε τη γάστρα ή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε χωρίς καπάκι, για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κότσια. Τέλος μπορείτε να σερβίρετε.