Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΡΙΤΗ 06/12/2016

Καλημέρα καλή δύναμη, χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν σήμερα. Μεγάλη εορτή σήμερα γιορτάζει το πολεμικό ναυτικό μας και γενικά οι θαλασσόλυκοι. Γι'αυτο σήμερα που είναι γιορτή ας ετοιμάσουμε ένα τραπέζι γιορτινό. Η σκέψη για σήμερα με πάει σε μελωμένο κότσι στο φούρνο.
  • 2 χοιρινά κότσια (1.500γρ. το καθένα)
  • 3 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  • 4 δαφνόφυλλα
  • 4 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες
  • 1 μπουκάλι μπίρα
  • ½ λεμόνι
Για το άλειμμα
  • 1/3 φλιτζανιού μέλι
  • 1/3 φλιτζανιού μουστάρδα
  • ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
 Ανακατεύετε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στρώνετε τα κρεμμύδια σε γάστρα ή σε ένα ταψί που θα χωράει και τα δύο κότσια και τοποθετείτε τα κότσια από πάνω, το ένα δίπλα στο άλλο και όρθια. Με ένα πινελάκι τα αλείφετε με το μίγμα και με όσο περισσέψει τα περιχύνετε.
Προσθέτετε στη γάστρα τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, τη μισή μπίρα και τη φλούδα του μισού λεμονιού. Κλείνετε τη γάστρα. Βάζετε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνετε για 30 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150οC - 160οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει.
Μετά τις 2½ ώρες ξεφουρνίζετε το φαγητό, ξεσκεπάζετε τη γάστρα κι ανεβάζετε τη θερμοκρασία ξανά στους 200οC. Μαζεύετε τη σάλτσα και τα κρεμμύδια, σε μια σαλτσιέρα και πετάτε τη λεμονόφλουδα και τα δαφνόφυλλα. Τη διατηρείτε ζεστή. Ξαναβάζετε τη γάστρα ή το ταψί στο φούρνο και ψήνετε χωρίς καπάκι, για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κότσια. Τέλος μπορείτε να σερβίρετε.