Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/07/2015

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση να έχετε, δώστε αγάπη είναι το μονο που επιστρέφεται.
Μια μέρα στην Αρχαία Αθήνα
Ο Αθηναίος, πριν βγει από το σπίτι του με το πρώτο φως της αυγής, έτρωγε κάτι λιτό, το «ακράτισμα» που ήταν συνήθως λίγο κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, το λεγόμενο άκρατο οίνο.
Μερικές φορές στο πρώτο αυτό γεύμα πρόσθεταν ελιές και σύκα.
Πιο συχνά, όμως, το πρωινό ήταν απλά μια κούπα από «κυκεώνα», δηλαδή ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, για το οποίο οι αρχαίοι πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες
Κατά τη διάρκεια της μέρας, έπαιρναν ακόμα τρία γεύματα: το άριστον (μεσημεριανό), το δειλινό και το δείπνο.
Το κύριο γεύμα, το δείπνο, το έπαιρναν στο τέλος της μέρας ή αφού είχε ήδη νυχτώσει.
Ήταν πλούσιο και πολλές φορές τελείωνε με τραγήματα (επιδόρπια), φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια, σταφύλια ή γλυκά με μέλι.
Τα εδέσματα
Οι αρχαίοι έτρωγαν συχνά κρέας, ιδιαίτερα χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο, μαγειρεμένο με αρκετούς τρόπους και σπανιότερα κατσίκι και αρνί.
Μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον έδειχναν για το κυνήγι (τσίχλες, ορτύκια, ελάφια).
Τέλος, για να είναι μαλακά τα κρέατα, φρόντιζαν να τα μαρινάρουν πριν από το ψήσιμο με χορταρικά
Με το ψάρι ίσχυε ό,τι και στις μέρες μας.
Οι Αθηναίοι είχαν μεγάλη αδυναμία στα θαλασσινά και στα όστρακα.
Οι τσιπούρες και τα μπαρμπούνια στόλιζαν συχνά τα τραπέζια των πλουσίων, ενώ οι σαρδέλες του Φαλήρου ήταν το συνηθισμένο πιάτο των φτωχότερων.
Η τιμή της σαρδέλας, μάλιστα, λειτουργούσε ως βαρόμετρο για την αγορά τροφίμων της Αθήνας.
Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα παστά ψάρια από τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο, και φυσικά τα φημισμένα χέλια της Κωπαΐδας, που ήταν πανάκριβος μεζές αφού το καθένα απ’ αυτά στοίχιζε όσο ένα γουρουνόπουλο
Οι σαλάτες τους γίνονταν πάντα από υλικά που είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και τα οποία ποτέ δεν έβραζαν για να μη χάσουν τις βιταμίνες τους.
Οι αρχαίοι συνήθιζαν να παίρνουν λάδι για τις σαλάτες τους από άγουρες ελιές.
Φημισμένα ήταν τα λάδια της Σάμου και της Ικαρίας.
Τους άρεσαν επίσης τα αλλαντικά και τα όσπρια.
Έτρωγαν φασόλια, φακές, ρεβίθια (ψημένα), μπιζέλια και κουκιά σε πουρέ (έτνος).
Φυσικά, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια περιλαμβάνονταν στο καθημερινό μενού.
Εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους ήταν τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα.
Τα λαχανικά, τέλος, είχαν μεγάλη ζήτηση.
Ο Πλάτωνας στην Πολιτεία του επαινεί, διά στόματος Σωκράτη, τη φυτοφαγική και τη φυσική εν γένει δίαιτα.
Πολλά σπίτια φρόντιζαν να έχουν κηπάρια, στα οποία καλλιεργούσαν, μαζί με τα όσπρια, βολβούς, μαρούλια, αρακά, αγκινάρες, βλίτα, σέλινο, άνηθο και δυόσμο.
Άλλα χορταρικά, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και στα χωράφια.
Από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των αρχαίων ήταν τα αγγούρια και τα σύκα.

Το διαβάσαμε από το:  http://thesecretrealtruth.blogspot.com
 
 
ΛΑΔΕΡΑ
ΨΑΡΙΑ

5.00€
ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΣΠΑΓΕΤΙ
50.00€
ΠΗΧΙΑΡΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
5.00€
ΦΑΓΚΡΙ ΚΟΡΩΝΕΙΚΟ
40.00
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  ΓΕΜΙΣΤΑ
6.00€
ΜΥΡΣΙΝΗ
30.00
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
6.00€
ΘΡΑΨΑΛΟ
10.00€
ΓΕΜΙΣΤΑ 3ΤΕΜ.
7.00€
ΓΑΛΕΟΣ
10.00
 
5.00€
ΓΑΥΡΟΣ
7.00€


ΣΑΡΔΕΛΛΑ
7.00€
ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
10.00€
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ
3.00€


ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
3.00€
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΦΑΒΑ ΜΕ ΛΑΚΟ
3.00€
ΧΟΡΤΑ
4.00€
ΤΖΑΤΖΙΚΙ
3.00€
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4.00€


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ
6.00€
ΚΡΕΑΤΑ
ΜΑΡΟΥΛΙ
3.00€
 ΜΟΣΧΑΡΙ  ΣΟΦΡΙΤΟ
9.00€
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
3.00€
ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
9.00€
ΝΤΟΜΑΤΑ
3.00€
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΠΙΦΤΕΚΙ
8.00€
ΠΙΤΕΣ - ΤΥΡΙΑ
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
10.00€
ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ
5.00€
ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ
8.00€
ΦΕΤΑ
2.50€


ΞΕΡΟΣΦΕΛΙ ΨΗΤΟ
5.00€
ΒΕΤΟΥΛΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
   10.00€
ΜΠΟΥΓΙΟΥΝΤΡΙ
5.00€


ΓΡΑΒΙΕΡΑ
4.00€
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΑ
10.00€
ΤΥΡΟΠΙΤΑ
5.00€