Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/03/2014

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση να έχετε. Ημέρα αγοράς σήμερα ας πούμε μερικά πράγματα πως είναι καλά να διαλέγουμε ψάρια και μαλάκια, τι πρέπει να προσέχουμε και ειδικά τώρα που ψωνίζουμε πολλά κατεψυγμένα.

Κριτήρια επιλογής του καλύτερου κατεψυγμένου ψαριού 
Τα «επώνυμα» φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση σε σύγκριση με το φρέσκο νωπό ψάρι. Καταψύχονται λίγες ώρες μετά την αλίευση και διατηρούνται στους -18 °C σε όλα τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και διάθεσής τους στα καταστήματα. 
Καλό είναι, πρώτα από όλα, να ψωνίζουμε τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικά στο τέλος της επίσκεψής μας στο κατάστημα, για να διατηρούνται όσο παγωμένα γίνεται μέχρι να τα βάλουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας. 
Όταν φτάνουμε στους καταψύκτες του καταστήματος, ελέγχουμε το θερμόμετρό τους. Αν δείχνει θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των -18 °C, τότε το αλίευμα συνεχίζει να διατηρείται στους σωστούς βαθμούς. Επίσης, οι συσκευασίες δεν πρέπει να έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα από το ενδεδειγμένο ύψος που προβλέπει ο καταψύκτης (κόκκινη γραμμή πλήρωσης). 
Τη στιγμή που επιλέγουμε το ψάρι ή θαλασσινό που θέλουμε να αγοράσουμε, υπάρχουν πέντε απλοί κανόνες από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μέχρι την α’ ύλη στο εσωτερικό, για να προτιμήσουμε το καλύτερο για εμάς: 
Το κουτί ή η σακούλα πρέπει να είναι σωστά κλεισμένα και σφραγισμένα. Αν δούμε ότι μια συσκευασία είναι σκισμένη ή κατεστραμμένη, τότε προτιμάμε μια άλλη που δεν έχει πρόβλημα στην εξωτερική της εμφάνιση.
Στο πακέτο, επίσης, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ο τόπος προέλευσης (ζώνη FAO). Αυτό μας δείχνει από πού αλιεύτηκε το ψάρι και μέχρι πότε προτείνεται να το καταναλώσουμε.
Στο εσωτερικό της συσκευασίας, βλέπουμε αν έχει μαζέψει τρίμματα πάγου (ή «χιόνι» όπως λέγεται συχνά). Αν έχει, τότε διαλέγουμε μια άλλη συσκευασία, γιατί αυτό σημαίνει ότι το κατεψυγμένο είδος έχει υποστεί διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.
Βλέποντας το αλίευμα, θα πρέπει να έχει το σωστό σχήμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλό να αγοράσουμε ψάρια ή θαλασσινά που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα, ή από την άλλη πλευρά, που έχουν διαλυθεί ή σπάσει. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τα αλιεύματα έχουν αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας τους.
Η όψη και το χρώμα είναι και εδώ πολύ σημαντικά σημεία. Πρέπει το αλίευμα να έχει το σωστό χρώμα, και να δείχνει όσο φρέσκο και ζωντανό γίνεται (όπως για παράδειγμα να έχει καθαρά μάτια και όχι συρρικνωμένα) , να μας «πείθει» να το αγοράσουμε!



Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/201420/pos-na-psonizoyme-trofima-gia-to-spiti.html
Πηγή: www.in2life.gr
Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει πως ρώτησε κάποιος κάποτε έναν ψαρά ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για να αγοράσει για την οικογένειά του και ο ψαράς του απάντησε: «το πιο φρέσκο». «Και από τα πιο φρέσκα;», επέμεινε ο πρώτος. «Το πιο φρέσκο», αποκρίθηκε ο ψαράς. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε, όμως, ποιο ψάρι είναι το πιο φρέσκο; Οι ιδιοκτήτες του ψαράδικου «Ιχθυόσκαλα Φαλήρου», στο Π. Φάληρο, μας ενημερώνουν πως «για να διακρίνει κανείς πραγματικά αν ένα ψάρι είναι φρέσκο πρέπει να το πιάσει, να το κοιτάξει μέσα, να δει τα βράγχιά του. Κάτι τέτοιο, όμως, απαγορεύεται από την υγειονομική προστασία, οπότε θα πρέπει κανείς να έχει εμπιστοσύνη στον ψαρά από τον οποίο ψωνίζει». Εκ πρώτης όψης, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δείχνουν αν ένα ψάρι είναι φρέσκο: • Η σάρκα του πρέπει να είναι σκληρή. Αν το πιάσετε και μένουν πάνω τα αποτυπώματά σας, το ψάρι είναι κάποιων ημερών. • Τα μάτια και το δέρμα του πρέπει να γυαλίζουν. Αν τα μάτια είναι άσπρα, το ψάρι πιθανότατα είναι κατεψυγμένο, ενώ αν το δέρμα έχει υπερβολική βλέννα πιθανώς να προέρχεται από μολυσμένα νερά. • Τα λέπια και τα πτερύγια πρέπει να είναι καλά προσκολλημένα στο δέρμα. Τα δε πτερύγια πρέπει, όταν ανοιχθούν, να επανέρχονται αμέσως στην θέση τους.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/201420/pos-na-psonizoyme-trofima-gia-to-spiti.html
Πηγή: www.in2life.gr
Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει πως ρώτησε κάποιος κάποτε έναν ψαρά ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για να αγοράσει για την οικογένειά του και ο ψαράς του απάντησε: «το πιο φρέσκο». «Και από τα πιο φρέσκα;», επέμεινε ο πρώτος. «Το πιο φρέσκο», αποκρίθηκε ο ψαράς. Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε, όμως, ποιο ψάρι είναι το πιο φρέσκο; Οι ιδιοκτήτες του ψαράδικου «Ιχθυόσκαλα Φαλήρου», στο Π. Φάληρο, μας ενημερώνουν πως «για να διακρίνει κανείς πραγματικά αν ένα ψάρι είναι φρέσκο πρέπει να το πιάσει, να το κοιτάξει μέσα, να δει τα βράγχιά του. Κάτι τέτοιο, όμως, απαγορεύεται από την υγειονομική προστασία, οπότε θα πρέπει κανείς να έχει εμπιστοσύνη στον ψαρά από τον οποίο ψωνίζει». Εκ πρώτης όψης, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δείχνουν αν ένα ψάρι είναι φρέσκο: • Η σάρκα του πρέπει να είναι σκληρή. Αν το πιάσετε και μένουν πάνω τα αποτυπώματά σας, το ψάρι είναι κάποιων ημερών. • Τα μάτια και το δέρμα του πρέπει να γυαλίζουν. Αν τα μάτια είναι άσπρα, το ψάρι πιθανότατα είναι κατεψυγμένο, ενώ αν το δέρμα έχει υπερβολική βλέννα πιθανώς να προέρχεται από μολυσμένα νερά. • Τα λέπια και τα πτερύγια πρέπει να είναι καλά προσκολλημένα στο δέρμα. Τα δε πτερύγια πρέπει, όταν ανοιχθούν, να επανέρχονται αμέσως στην θέση τους.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/howto/article/201420/pos-na-psonizoyme-trofima-gia-to-spiti.html
Πηγή: www.in2life.gr