Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 22/08/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση να έχουμε όλοι μας. Λέω από σήμερα να μπούμε σε ένα νέο κεφάλαιο να γνωριστούμε λίγο με τα τρόφιμα.  
Σκουμπρί : ένα προσιτό ψάρι με πολύτιμα συστατικά
Το σκουμπρί θεωρείται πολύτιμο για το κρέας του. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D, καθώς και σε διάφορα μέταλλα όπως σελήνιο, σίδηρο και ιώδιο.
Το σκουμπρί (Scomber scombrus, σκόμβρος ο γνήσιος), επίσης τσίρος, είναι πελαγικό είδος ψαριού που ζει σε κοπάδια. Ανήκει στην οικογένεια των σκομβριδών (scombridae) και είναι συγγενικό είδος με τον κολιό (Scomber japonicus). Παλαιότερα το σκουμπρί ήταν πολύ πιο δημοφιλές απ’ ότι σήμερα. Οι Ρωμαίοι το γνώριζαν και το κατανάλωναν με διάφορους τρόπους. Είναι γνωστό, ότι έφτιαχναν μια σάλτσα μετά από ζύμωση , με την οποία αρωμάτιζαν άλλα πιάτα. Η σάλτσα αυτή λεγόταν garum. Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής κατανάλωναν επίσης σκουμπρί με διάφορους τρόπους. Αργότερα το γνώρισαν και οι άποικοι, και το ψάρι αυτό, μαζί με το σολομό και τον βακαλάο ήταν πολύ αγαπητό.
Σήμερα, το σκουμπρί δεν είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική και ένα μεγάλο μέρος των αλιευμάτων εξάγεται στην Ευρώπη και την Ασία. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετική τροφή για την υγεία και σχετικά φθηνή. Τα είδη του σκουμπριού, που βρίσκουμε συνήθως στην αγορά έχουν μήκος 30-40 εκατοστά.
Θρεπτικά συστατικά και Υγεία
Ωμέγα –3 Λιπαρά οξέα : Το Σκουμπρί ανήκει στα λιπαρά ψάρια και περιέχει απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Είναι πηγή εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), [ δύο λιπαρά οξέα ωμέγα-3.] Αυτά λειτουργούν ως πρόδρομες ουσίες χημικών διαβιβαστών, που προωθούν την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού , του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος.
Η θετική επίδραση της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών- όπως το σκουμπρί- στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων βρίσκει σύμφωνη την επιστημονική κοινότητα . Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα, που καταναλώνουν περισσότερα ψάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα -3 μπορεί να μειώνουν το ρίσκο για την ασθένεια Alzheimer. Άλλες μελέτες έχουν βρει συσχέτιση, μεταξύ της κατανάλωσης λιπαρών ψαριών και μειωμένης συχνότητας εμφάνισης αρθρίτιδας . Τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν επίσης σε αντιφλεγμονώδεις δράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη θεραπεία ή στην ανακούφιση από συμπτώματα ορισμένων ασθενειών, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ψωρίαση .
Η American Heart Association (ΑΗΑ) συνιστά στους υγιείς ενήλικες να τρώνε τουλάχιστον δύο γεύματα την εβδομάδα με ψάρια, και ειδικά με λιπαρά ψάρια, για να φροντίζουν την υγεία της καρδιάς . Αρκετές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων (κυρίως από λιπαρά ψάρια), άσκησαν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και στη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νόσο . Αυτά τα λιπαρά οξέα επιδρούν, σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πίεσης του αίματος, των τριγλυκεριδίων και θρόμβων αίματος, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κίνδυνου αθηροσκλήρωσης.
Το σκουμπρί είναι ένα από τα έξι πλουσιότερα ψάρια σε EPA και DHA, μαζί με την πέστροφα τις σαρδέλες, τον τόνος, τη ρέγκα και τον σολομό.
Ψάρια για τις εγκύους : Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ανάγκη για πολλές θρεπτικές ουσίες είναι υψηλότερες. Το σκουμπρί είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Β12, και πηγή σιδήρου, τρία θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του σκουμπριού σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στη σωστή νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, θα έχουμε μια εξαιρετική τροφή για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πρωτεΐνες : Το σκουμπρί , όπως όλα τα ψάρια σε γενικές γραμμές είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρων πρωτεϊνών, διότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα (αυτά που δεν παράγονται από το σώμα μας και πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή μας). Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό των πεπτικών ενζύμων και ορμονών, καθώς και για την διαμόρφωση και επιδιόρθωση ιστών, όπως το δέρμα, οι μυς και τα οστά. Επιπλέον, αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη των ψαριών, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη . Απαιτείται σύνεση και αναμονή και πρέπει να σημειωθεί, ότι οι μελέτες σε ανθρώπους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Μέταλλα : Σημαντικά μέταλλα που περιέχονται στο σκουμπρί είναι ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο σίδηρος και το ιώδιο.
Βιταμίνες : Από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σημειώνουμε την Β2 (ριβοφλαβίνη), την Β3 (νιασίνη), την Β5 (παντοθενικό οξύ) την Β6 (πυριδοξίνη), και την Β12. Επίσης περιέχει και Βιταμίνη D.

Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Μουσακάς                             7.50€               
Μοσχάρι                        8.00€
ΛΑΔΕΡΑ
Kατσίκι  κοκκινιστο             9.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€
Κολοκυθοκορφάδες            5.00€
Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Μπάμιες                             5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    7.00€
                       
                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ
Μανιτάρια με ρύζι αγριο      5.00€
Τυροκροκετες                      5.00€
ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Γόνος θράψαλλο                     8.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
Κοτσομουράκι                   9.00€
Φάβα                                    3.00€
Σαρδέλα σχάρας                    7.00€            
Τυροκαφτερή                        3.00€
Βακαλάοι κιλο                     35.00€
Τζατζίκι                                  3.00€
Γαύρος                                    7.00€
Γλώσες        κιλό                  35.00€
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ


                             ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ  8%  ΕΚΠΤΩΣΗ