Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 11/07/2013


Καλημέρα και καλή δύναμη. Ζεστή ημέρα σήμερα σαν την καρδιά όλων των Ελλήνων, γιατί πως να το κάνουμε όταν εμείς μιλάγαμε για φιλοξενία, δημοκρατία, αγάπη, άλλοι λαοί ήταν βάρβαροι. Όταν εμείς καλοψήναμε το φαγητό μας άλλοι δεν είχαν ακόμη φωτιά. Και μιας και φτάσαμε στα ψητά μερικές συμβουλές για ψήσιμο. Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα. 

1)Στον πρώτο που είναι και ο πιο συνηθισμένος ψήνουμε ακριβώς πάνω από από τα κάρβουνα. Τον χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε επίπεδες τροφές όπως μπριζόλες, φιλέτα, μεσαία ή μικρά ψάρια και μπιφτέκια.
2)Στον δεύτερο έχουμε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετούμε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Με αυτόν τον τρόπο ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν από έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα όπως λουκάνικα που με το λυώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα. 
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο.
Κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα, οι τροφές νοστιμίζουν από την χαρακτηριστική γεύση του καπνού. Πειραματιστείτε και δώστε σε αυτήν την γεύση "άλλον αέρα" ρίχνοντας 5-6 σκελίδες σκόρδου στα κάρβουνα ένα λεπτό πριν βγάλετε το φαγητό απ' τη φωτιά.
Πολύ ωραία γεύση δίνουν επισης οι κληματσίδες ( ξεραμένες βέργες απο αμπέλια ) και οι ελιές και οι αμυγδαλιές.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Όταν τοποθετούμε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ τους για να πετύχουμε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.
Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατάμε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορούμε να την κρατήσουμε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.
Για να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάζουμε τη σχάρα ή σκορπίζουμε τα κάρβουνα.
Προτιμάμε να ψήνουμε ευλογες ποσότητες κρέατος. Τα ψημένα κρέατα στα κάρβουνα μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα.