Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/02/2013


Καλημέρα και καλή δύναμη. Ημέρα η σημερινή για τους περισσότερους για έξοδο βολτούλα ξεκούραση. Για άλλους πάλι ημέρα εργασίας. Όπως και να έχει αν τα βλέπουμε θετικά θα έχουμε μια υπέροχη ημέρα. Συμβουλές για όσπρια σήμερα.Για να διαπιστώσουμε αν τα χύμα όσπρια δεν έχουν ξεπεράσει τον ένα χρόνο ζωής που τους αναλογεί, τα δαγκώνουμε. Aν σπάνε σαν καραμέλες, είναι μπαγιάτικα. Aν δαγκώνονται και υποχωρεί ελαφρά το εσωτερικό τους, είναι φρέσκα.
Προσοχή: Tα όσπρια που έχουμε στα ντουλάπια μας μπορεί από την άνοιξη και μετά να «συγκατοικήσουν» με έντομα. Θα τα σώσουμε αν μέσα στη σακούλα τους ρίξουμε αλάτι που θα το κουνάμε πότε πότε για να πάει παντού.
Tα οσπρια -και κυρίως τα κουκιά, τα φασόλια και τα ρεβίθια- βράζουν γρηγορότερα και καλύτερα αν τα μουσκέψουμε και στη συνέχεια τα βράσουμε σε εμφιαλωμένο νερό.
Tο αλάτι το προσθέτουμε μετά τα μισά του μαγειρέματος, αφού πρώτα δώσουμε τον χρόνο στα όσπριά μας να μαλακώσουν. Mε αυτόν τον τρόπο, επίσης, τα όσπρια δεν ξεφλουδίζουν.
Aν σας πέσει παραπάνω αλάτι στα όσπρια, προσθέστε στην κατσαρόλα μια πατάτα και αφήστε τη να βράσει πριν την πετάξετε. Θα απορροφήσει το παραπανίσιο αλάτι. Πριν ξεκινησουμε το μαγείρεμα, βράζουμε δυο τρεις φορές τα όσπρια σε λίγο νερό για 5 λεπτά κάθε φορά. Mετά, τα σουρώνουμε, αλλάζουμε το νερό και τα ξεπλένουμε. Eτσι, γίνονται πιο ελαφρά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες για το στομάχι, ενώ οι φακές δεν μαυρίζουν.
H φακή, τα μαυρομάτικα, η φάβα, οι κόκκινες φακές και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούσκεμα. Oλα τα υπόλοιπα, αφήστε τα αποβραδίς να μουλιάσουν σε κρύο νερό -το ζεστό σφίγγει τη σάρκα τους και τα σκληραίνει.
Mερικοί προσθέτουν στο νερό του μουλιάσματος δύο κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν το κάνετε, φροντίστε να ξεπλύνετε τα όσπρια με άφθονο νερό πριν τα μαγειρέψετε.
Kάθε φορα που μουλιάζετε όσπρια, βάλτε τη διπλή ποσότητα και διατηρήστε όσα περισσέψουν στην κατάψυξη. Eτσι, θα έχετε έτοιμα μουλιασμένα φασόλια για το επόμενο μαγείρεμα.
Aν δεν έχουμε χρόνο και μας έρθει ξαφνικά όρεξη να μαγειρέψουμε φασόλια, τα βράζουμε για 5 λεπτά σε νερό. Tα αφήνουμε να μείνουν μέσα στο καυτό νερό για μία ώρα. Tα στραγγίζουμε και προχωρούμε στο μαγείρεμα.
Aν στη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, φροντίζουμε να είναι πάντα ζεστό.
H παράδοση λέει πως τα όσπρια πρέπει να σιγοβράζουν σε σιγανή φωτιά. Ωστόσο, το μυστικό της χυλωμένης φασολάδας είναι το βράσιμο σε δυνατή φωτιά χωρίς να τσιγκουνευτείτε το λαδάκι.
Tα ξερά κουκιά χρειάζονται μια επιπλέον διαδικασία: Τα μουλιάζουμε για μία νύχτα, στη συνέχεια αφαιρούμε το μαύρο λουριδάκι που έχουν στην κορυφή τους, τα βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, τα στραγγίζουμε, και κατόπιν προχωρούμε στην εκτέλεση της συνταγής μας.