Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/02/2012

Καλημέρα και καλή δύναμη. Καλό τριήμερο με κέφι χαρά και ζωντάνια. Προσπαθήστε να διασκεδάσετε και να ξεφύγετε λίγο από την καθημερινότητα. Υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις στην Μεσσηνία και καλό είναι να επισκεφτούμε κάποια από αυτές. Λοιπόν Κυριακή της Τυρινής και η παράδοση μας μιλάει για πίτες μακαρόνια αυγά κ.λ.π.  Μια και μας μιλάει για μακαρόνια για να πούμε μερικά λόγια ξέρουμε να τα μαγειρεύουμε σωστά.  Και ας αρχίσουμε από το στοιχειώδες, την επιλογή της σωστής κατσαρόλας. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη και με ύψος μεγαλύτερο από τη διάμετρο του πάτου της για να χωράει την απαραίτητη ποσότητα νερού.
Το νερό τώρα: ο κανόνας είναι 1 λίτρο νερό ανά 100 γραμμ. ζυμαρικού. Εντούτοις καλόν είναι να χρησιμοποιείτε μία ποσότητα νερού μεγαλύτερη από την ενδεικτική λόγω του ότι το σημαντικό είναι καθ’ όλη τη, σχετικά σύντομη, διάρκεια βρασμού, να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία των ζυμαρικών και αυτή παραμένει πιο εύκολα σταθερή όταν η ποσότητα του νερού που βράζει είναι μεγάλη. Στο νερό προσθέτουμε το αλάτι, περίπου 10 γραμμ. (ένα φουσκωτό κουταλάκι του γλυκού) για κάθε λίτρο νερού. Δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος βρασμού καθ’ ότι εξαρτάται από τη μορφή (σχήμα) και από το πάχος του ζυμαρικού. Τα φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά βράζουν σε λιγότερο χρόνο από τα στεγνά (ξερά) βιομηχανικά. Ακόμα και σε αυτά τα φρέσκα, σπιτικά, ζυμαρικά ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο χρόνο έχουν αφεθεί να στεγνώσουν. Έτσι, υπάρχει μία αξιοσημείωτη διαφορά εάν τα ζυμαρικά βράσουν αμέσως μόλις τα ετοιμάσουμε ή μετά από ώρες. Συχνά δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ένας ακριβής χρόνος βρασμού σε λεπτά.  Το σωστό σημείο, πάντως, για τη διακοπή του βρασμού είναι όταν τα ζυμαρικά μας εμφανίζονται να είναι μαλακά στο εξωτερικό τους ενώ εσωτερικά είναι ακόμη σκληρά. Σε αυτό το σημείο του βρασμού έχει δοθεί η ονομασία “al dente” από τους ιταλούς σεφ της μαγειρικής. Κατά τη διάρκεια του βρασμού πρέπει να δοκιμάζουμε κάθε τόσο λίγο από το ζυμαρικό μας για να ελέγχουμε το σημείο βρασμού. Ναι, ακόμη και οι έμπειρες μαγείρισσες είναι απαραίτητο να το κάνουν, εφ’ όσον δεν βράζουν τυποποιημένα (και ως προς το χρόνο βρασμού τους) βιομηχανικά ζυμαρικά. Και τώρα κάτι που θα σοκάρει πολλές/πολλούς : Στο τέλος του βρασμού τους τα ζυμαρικά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τα περνάμε κάτω από κρύο νερό (κι’ ας είναι ζωντανή η ανάμνηση από τις μητέρες μας να τα περνούν, μέσα σε σουρωτήρι, κάτω από άφθονο νερό που έτρεχε από τη βρύση). Δεν πρέπει γιατί έτσι χάνουν το επιφανειακό κολλώδες στρώμα αμύλου που είναι απαραίτητο για να δένει καλά η σάλτσα ή το ραγού με το ζυμαρικό, με μόνη εξαίρεση για τα ζυμαρικά που θα σερβιριστούν κρύα. Εκεί επιβάλλεται να απομακρυνθεί το άμυλο γιατί αντί να “ρουφήξουν” σάλτσα, τα ζυμαρικά θα κολλήσουν μεταξύ τους.
ΛΑΔΕΡΑ
Γίγαντες
Σπανάκια μαυρομάτικα
Μελιτζάνες φούρνου
ΨΑΡΙΑ
Βακαλάοι
Κουτσομούρα
Μπακαλιάρος
Γαύρος
Γαρίδα ντόπια κόκκινη

Περισσότερα για το υπόλοιπο μενού στα τηλέφωνά μας 
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1919: οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
1973: 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτηρίου με συνθήματα κατά της χούντας.