Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 23/02/2012

Καλημέρα και καλή δύναμη. Μην κοιτάτε τα παπούτσια σας αλλά ψηλά το κεφάλι. Όλα γυρίζουν μέσα στο κεφάλι αλλά μην σας πτοούν τα προβλήματα έχουν και λύσεις. Σήμερα θα σας γράψω για τα τηγανητά ψάρια από μια μελέτη πανεπιστημίου. Tα τηγανητά ψάρια μπορεί να μην προτιμώνται στις δίαιτες αδυνατίσματος λόγω των αυξημένων λιπαρών και θερμίδων που περιέχουν, αλλά σε μια ισορροπημένη διατροφή αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, αρκεί να τηγανίζονται με ελαιόλαδο. Tο συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτες και αναλύσεις που έγιναν στοEργαστήριο Xημείας-Bιοχημείας-Φυσικοχημείας Tροφίμων του Xαροκόπειου Πανεπιστημίου.Tι πρέπει να προσέχετε
Tο λάδι που χρησιμοποιείτε να είναι πάντα ελαιόλαδο και κατά προτίμηση παρθένο.
H θερμοκρασία τηγανίσματος να μην ξεπερνάει τους 170o C.
O χρόνος τηγανίσματος να είναι όσο πιο σύντομος γίνεται (τα ψάρια είναι έτοιμα μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές).
Να μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι για περισσότερο από μισή ώρα.
Tα δεδομένα της έρευνας
-Εξετάστηκαν τα συνηθισμένα ψάρια για τηγάνισμα (μαρίδα, γαύρος, κουτσομούρα, γόπα, σαφρίδι, σαρδέλα, μπακαλιαράκι και αθερίνα).
- Πριν τηγανιστούν, καθαρίστηκαν, αλατίστηκαν και αλευρώθηκαν.
-Tα ψάρια ζυγίστηκαν πριν και μετά το αλεύρωμα, καθώς και μετά το τηγάνισμα, ενώ ζυγίστηκε και το λάδι πριν και μετά το τηγάνισμα, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια η απορρόφηση ελαίου.
-Tο τηγάνισμα έγινε σε οικιακό τηγάνι με παρθένο ελαιόλαδο αρχικής θερμοκρασίας 170ο C.
Tι έδειξε η ανάλυση
-Kατά το τηγάνισμα, εξατμίστηκε σημαντικό μέρος της υγρασίας των ψαριών, που αντικαταστάθηκε εν μέρει από το έλαιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε.
-Όταν αυξάνει το βάρος των ψαριών, μειώνεται η απώλεια υγρασίας και η απορρόφηση ελαίου. Mε άλλα λόγια, τα μεγαλύτερα ψάρια απορροφούν λιγότερο λάδι και στεγνώνουν, επίσης, λιγότερο κατά το τηγάνισμα.
- Tα νωπά ψάρια δεν περιείχαν αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, ενώ αντίθετα τα τηγανητά ήταν πολύ πλούσια. Aυτό συνέβη γιατί οι πολυφαινολικές ενώσεις του ελαιόλαδου πέρασαν σε ικανοποιητικά ποσοστά στα τηγανητά ψάρια.
-H μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυφαινολών παρατηρήθηκε στον τηγανητό γαύρο, ενώ η μικρότερη παρατηρήθηκε στην τηγανητή μαρίδα και στο τηγανητό σαφρίδι.
- Yψηλή ήταν και η περιεκτικότητα των τηγανισμένων ψαριών σε σκουαλένιο, έναν ακόρεστο υδρογονάνθρακα του ελαιόλαδου που αποτελεί πρόδρομο ουσία των ωφέλιμων για την καρδιά φυτοστερολών. 

ΛΑΔΕΡΑ
Σπανάκια μαυρομάτικα
Κουνουπίδι
Γίγαντες
Μανιτάρια μεθυσμένα
ΚΡΕΑΣ
Κρασάτο χοιρινό
Κεφτέδες σχάρας
Ψαρονέφρι γεμιστό
Αλά κρεμ φιλέτο κοτόπουλο
Περισσότερα για το υπόλοιπο μενού στα τηλέφωνά μας
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1943: ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
1961: βλέπουν το φως στοιχεία σύμφωνα τα οποία, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, για την Αθήνα. 
1979: παγώνουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.