Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

Συνταγές ζαχαροπλαστικής

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα
Υλικά

  • 12 φύλλα κρούστας καλά ξεπαγωμένα
  • 4 αυγά (κρόκος και ασπράδι)
  • 4 βανίλιες
  • 1 μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κεσέ γιαούρτι  στραγγιστό (200 γραμμ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη (½ κεσέ)
  • 200 γραμμ. καλαμποκέλαιο (1 κεσέ)
  • ½ κουταλιά της σούπας κανέλα
  • ½ λεμόνι ζουμί και ξύσμα.
Για το σιρόπι:
  • 600 γραμμ. ζάχαρη (3 κεσέδες)
  • 500 γραμμ. νερό (2 ½ κεσέδες)
  • 1 βανίλια ή φλούδα λεμονιού
  • ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε. Πιάνουμε και το σουβρώνουμε κατά μήκος όπως κάνουμε την βεντάλια, στη συνέχεια το μπαστούνι που έχει σχηματιστεί το στρίβουμε ώστε να σχηματιστεί φωλιά. Προσέχουμε να μην αφήσουμε τρύπα στη μέση γιατί θα φύγει η γέμιση, γι’ αυτό κατεβάζουμε λίγο φύλλο από τη μέση. 
Τοποθετούμε τη φωλιά σε ένα ορθογώνιο πυρέξ. Προσοχή δεν βουτυρώνουμε το ταψί και τα φύλλα. Έτσι φτιάχνουμε 12 φωλιές.
Για τη γέμιση παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα. Τα χτυπάμε για 5΄ και η γέμιση είναι έτοιμη. Με μία βαθιά κουτάλα ρίχνουμε τη γέμιση στις φωλιές. Γεμίζουμε τα ¾ από τις φωλιές , αν περισσέψει γέμιση ρίχνουμε γύρω από αυτές. 
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου. Όταν ροδίσει η επιφάνεια και δούμε ότι βάζοντας μία οδοντογλυφίδα στη γέμιση βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμο.
Εντωμεταξύ φτιάχνω το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά και όταν βράσουν τα κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Όταν το ρίξουμε στο γλυκό πρέπει να είναι ζεστό γλυκό - κρύο σιρόπι.
Σερβίρετε παγωμένο αφού έχει ρουφήξει καλά το σιρόπι περίπου 3 – 4 ώρες αφού ρίξουμε το σιρόπι.
Κέικ νηστίσιμο με σοκολάτα
Υλικά
  • 3/4 φλ. σπορέλαιο 
  • 2 φλ. ζάχαρη 
  • 3,5 φλ. αλεύρι 
  • 2 φλ. νερό (θερμοκρασία βρύσης) 
  • 3 κ.σ. ξύδι 
  • 6 κ.σ. κακάο 
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 2 βανίλιες 
  • 2 κ.γ. σόδα μαγειρική 
  Για το γλάσο:

  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη 
  • 3 κ.σ. κακάο 
  • 1 κ.γ. σπορέλαιο 
  • 3 κ.σ. νερό

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40' περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό (βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ. Αν όταν βγει έχει πάνω του κολλημένη ζύμη, το κέικ δεν είναι ακόμα έτοιμο).
Ετοιμάστε το γλάσο: ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα.
Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, ρίχτε από πάνω το γλάσο και το κέικ σας είναι έτοιμο!
Μπακλαβάς
Υλικά
  • 40 φύλλα κρούστας 
  • 250 γρ. βούτυρο πρόβιο 
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος 
  • 300 γρ. καρύδια 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
  • Υλικά για το σιρόπι 
  • 650 γρ. ζάχαρη 
  • 400 γρ. νερό 
  • 80 γρ. γλυκόζη 
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο αλλά δεν το καίμε. Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ σε σκόνη (εάν είναι χονδροκομμένα, θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά) και προσθέτουμε την κανέλα. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 30χ40 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί στις διαστάσεις που διαθέτουμε αρκεί να είναι σχετικά μεγάλο) και απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Απλώνουμε το τριμμένο καρύδια σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 20 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει για να μπορέσουμε να κόψουμε τον μπακλαβά. Κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο νερό ώστε να μην ''σηκωθούν'' τα φύλλα στο ψήσιμο και ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 140οc - 160οc για 1-1 ½ ώρα περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιροπιάζουμε ζεστό.
Για να φτιάξουμε το σιροπιάζουμε, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού και μετά).

Πανακότα
Υλικά
  • 1100ml γάλα 
  • 400ml κρέμα γάλακτος 
  • 6 βανίλιες 
  • 2 κουταλιές ζάχαρη 
  • 3 φακελάκια ζελατίνη 
  • λίγο νερό 
  • σάλτσα φράουλας
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε το γάλα με την κρέμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες ανακατεύοντας λίγο να διαλυθούν και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  2. Βράζουμε λίγο νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και διαλύουμε τις ζελατίνες τις οποίες ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας λιγάκι.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε σε φόρμα με ωραίο σχήμα και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
  4. Την επόμενη μέρα ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα φράουλας. 
  5. Μπορούμε αντί για σάλτσα φράουλας να χρησιμοποιήσουμε σάλτσα καραμέλας ή σοκολάτας ή ότι άλλο μας αρέσει!!! Φυσικά η original είναι με φράουλα!...κάτι άλλο που έκανα και μ' άρεσε τρελά...όταν έφτιαξα την κρέμα σε σάλτσα καραμέλας στη θέση της βανίλιας έβαλα μαστίχα!!
Μους σοκολάτα
 Υλικά

  • 6 κρόκοι αυγών
  • 6 ασπράδια
  • 80γρ ζάχαρη
  • 250γρ κρέμα γάλακτος 35% (χτυπήστε την να γινει σαν γιαουρτι)
  • 350γρ κουβερτούρα γάλακτος λiωμένη σε μπεν μαρι
    Εκτέλεση
    Bάζουμε σ`ενα μεταλλικό μπολ τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατέυουμε.
    Βάζουμε το μπολ σε μπεν μαρι και χτυπάμε το μείγμα ώσπου να ασπρίσει και φουσκώσει.
    Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολατα ανακατευουμε και προσθέτουμε την κρέμα γαλακτος η οποία είπαμε είναι χτυπημένη σαν γιαούρτι.
    Παίρνουμε τα ασπράδια και τα κάνουμε μαρέγκα, ενσωματώνουμε την μαρέγκα στην κρέμα και γεμίζουμε μπολάκια.
    Παραμένει 4 ώρες ψυγείο και έτοιμο.
    Aπολαύστε το με καλή παρέα.