Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 10/06/2021

Καλημέρα και χρόνια πολλά για την ημέρα. Της Αναλήψεως σήμερα και γιορτάζει η γειτονιά μου η Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

«Η περιοχή αυτή πρωτοκατοικήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Εδώ υπήρχε το τελωνείο (νοτιοδυτικά του Ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας και νοτιοανατολικά του Ναού μετά την απελευθέρωση). Γύρω απ’ αυτό λειτουργούσαν μαγαζιά, αποθήκες, η αλαταποθήκη κ.ά. Κοντά στην πλατεία της Εκκλησίας υπήρχαν βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες ενώ στις εκβολές του Νέδοντα λειτουργούσαν τα βυρσοδεψεία (Μαραβά, Σκοπέτου, Μαστοράκου, Μαμαλούκα).

Ο Ναός της Ανάληψης κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1830 σε έκταση της προυχοντικής οικογένειας Μπενάκη. Γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1844 και ξανακτίστηκε το 1888.
Εδώ δημιουργήθηκε ένας από τους προσφυγικούς συνοικισμούς. Το 1914 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες σε ξύλινους καταυλισμούς και το 1926 σε λίθινα σπίτια. Οι πρόσφυγες ήταν εργάτες που δούλευαν στα βυρσοδεψεία της Δυτικής Παραλίας, φορτοεκφορτωτές στο λιμάνι, στο σαπωνοποιείο Λιναρδάκη (Λυκούργου και Σπετσών) και στην αλευροβιομηχανία «Ευαγγελίστρια».
Η περιοχή, μέχρι τη δημιουργία της μαρίνας στα μέσα της δεκαετίας του '80, αντιμετώπιζε το πρόβλημα της διάβρωσης από τη θάλασσα. Είχαν καταστραφεί η παραλιακή οδός και 50 προσφυγικές κατοικίες.