Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και αισοδοξία να έχετε, να περνάτε όσο μπορείτε πιο ευχάριστα.Λίγα λόγια για της πατάτες μιας και είναι η εποχή της. Εκτός από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας πατάτας (φύτεμα σε
αυλακιές στο χώμα και παραχώσιμο του κορμού του φυτού όσο
αναπτύσσονται οι κόνδυλοι) υπάρχει και ο τρόπος καλλιέργειας σε
πατατόπυργους (κάθετα κυλινδρικά ή τετράγωνα βαθιά παρτέρια),
μιά τεχνική που χρησιμοποιείται από αγρότες και κηπουρούς και
επιτρέπει την εξοικονόμηση χώρου. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική
για μικρούς αστικούς χώρους καλλιέργειας (μικρές αυλές, πλατύσκαλα,
βεράντες κτλ).
Η καλλιέργεια της ποτιστικής πατάτας γίνεται σε 2 εποχές.
Ανοιξιάτικη καλλιέργεια (η φύτευση αρχίζει Δεκέμβριο και
τελειώνει Μάρτιο) και φθινοπωρινή καλλιέργεια (η φύτευση αρχίζει
Ιούλιο/Αύγουστο και τελειώνει μέσα Οκτωβρίου).
Η πατάτα ευδοκιμεί σε καλά αποστραγγιζόμενο μαλακό έδαφος
πλούσιο σε οργανικές ύλες (κομπόστ ή κοπριά), ελαφρώς όξινο (pH 5,0
έως 6,8).
Επειδή συνήθως οι πατάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για
κατανάλωση έχουν ψεκαστεί με χημικά για να ανασταλεί η βλάστησή
τους και να παραταθεί η διάρκεια αποθήκευσής τους, ή έχουν
ασθένειες, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την προέλευση του
σπόρου που θα χρησιμοποιήσουμε και να τον προμηθευόμαστε από
αξιόπιστες πηγές. Θα πρέπει επίσης να επιλέγουμε σπόρους από
ποικιλίες πατατόφυτων που είναι παραγωγικά και νόστιμα.
Πηγή: http://www.kevio.gr/garden/vegetables/potato/potatotowers/