Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 03/04/2014

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και αισοδοξία να έχετε, να περνάτε όσο μπορείτε πιο ευχάριστα.Λίγα λόγια για της πατάτες μιας και είναι η εποχή της.  Εκτός από τον παρα­δο­σιακό τρόπο καλ­λιέρ­γειας πατά­τας (φύτεμα σε αυλα­κιές στο χώμα και παρα­χώ­σιμο  του κορ­μού του φυτού όσο ανα­πτύσ­σο­νται οι κόν­δυ­λοι) υπάρ­χει και ο τρό­πος καλ­λιέρ­γειας σε πατα­τό­πυρ­γους (κάθετα κυλιν­δρικά ή τετρά­γωνα βαθιά παρ­τέ­ρια), μιά τεχνική που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από αγρό­τες και κηπου­ρούς και επι­τρέ­πει την εξοι­κο­νό­μηση χώρου. Αυτή η μέθο­δος είναι ιδα­νική για μικρούς αστι­κούς χώρους καλ­λιέρ­γειας (μικρές αυλές, πλα­τύ­σκαλα, βερά­ντες κτλ).
Η καλ­λιέρ­γεια της ποτι­στι­κής πατά­τας γίνε­ται σε 2 επο­χές. Ανοι­ξιά­τικη καλ­λιέρ­γεια (η φύτευση αρχί­ζει Δεκέμ­βριο και τελειώ­νει Μάρ­τιο) και φθι­νο­πω­ρινή καλ­λιέρ­γεια (η φύτευση αρχί­ζει Ιούλιο/Αύγουστο και τελειώ­νει μέσα Οκτωβρίου).
Η πατάτα ευδο­κι­μεί σε καλά απο­στραγ­γι­ζό­μενο μαλακό έδα­φος πλού­σιο σε οργα­νι­κές ύλες (κομπόστ ή κοπριά), ελα­φρώς όξινο (pH 5,0 έως 6,8).
Επειδή συνή­θως οι πατά­τες που κυκλο­φο­ρούν στο εμπό­ριο για κατα­νά­λωση έχουν ψεκα­στεί με χημικά για να ανα­στα­λεί η βλά­στησή τους και να παρα­τα­θεί η διάρ­κεια απο­θή­κευ­σής τους, ή έχουν ασθέ­νειες, θα πρέ­πει να είμα­στε βέβαιοι για την προ­έ­λευση του σπό­ρου που θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουμε και να τον προ­μη­θευό­μα­στε από αξιό­πι­στες πηγές. Θα πρέ­πει επί­σης να επι­λέ­γουμε σπό­ρους από ποι­κι­λίες πατα­τό­φυ­των  που είναι παρα­γω­γικά και νόστιμα.
Πηγή: http://www.kevio.gr/garden/vegetables/potato/potatotowers/