Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/11/2013Καλημέρα και καλή δύναμη. Καλή εβδομάδα να έχουμε με υγεία και χαμόγελο, θετική διάθεση και όλα θα πάνε καλά. Σήμερα θα πούμε για το τι πρέπει να προσέχετε για να φτιάξετε φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά, επίσης πιο ασφαλές και υγιεινό.
Χρησιμοποιείς μικροκύματα;
Τα μικροκύματα δεν ψήνουν σε βάθος, με αποτέλεσμα τα παθογόνα μικρόβια να μην καταστρέφονται. Προτιμότερο να τα χρησιμοποιείς κυρίως για απόψυξη νωπών ζωικών τροφίμων και ξαναζέσταμα φαγητών ή για ειδικές χρήσεις, π.χ. αντί μπεν μαρί, για να λιώσετε πλάκες σοκολάτας. Σούπες, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κιμάς και πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ γλυκίσματα και κέικ σε κάπως χαμηλότερη. Να χρησιμοποιείς πάντα ειδικά σκεύη, κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων: τα ρηχά και στρογγυλά είναι προτιμότερα, γιατί η θερμότητα κατανέμεται με καλύτερο τρόπο.
Μαγειρεύεις ποσέ;
Μπορείς να μαγειρέψεις πιο «ελαφρά» κυρίως ψάρια, κοτόπουλο και αβγά. Επειδή δεν χρησιμοποιείς λιπαρές ύλες παρά μόνο νερό, συνήθως με λίγο ξίδι ή αλκοόλ, ή σκέτο ζωμό, η θερμιδική επιβάρυνση του φαγητού είναι σχεδόν μηδενική. Επιπλέον, το φαγητό δεν υφίσταται το σοκ των υψηλών θερμοκρασιών, αφού το υγρό απλώς σιγοβράζει, επομένως διατηρείς αναλλοίωτα τα περισσότερα θρεπτικά του συστατικά. Τα αβγά πρέπει να μαγειρεύονται ποσέ για τουλάχιστον πέντε λεπτά, έτσι ώστε να καταστρέφονται τα τυχόν παθογόνα μικρόβια.
Ψήνεις στο φούρνο;
Να προθερμαίνεις πάντα το φούρνο και να ξεκινάς το ψήσιμο από υψηλή αρχικά θερμοκρασία και κατόπιν να τη μειώνεις, εάν χρειάζεται. Να χρησιμοποιείς μόνο λίγο ελαιόλαδο, εάν χρειάζεται. Για να μην καεί το φαγητό, ρίξε λίγο νερό ή ψήσε τα τρόφιμα μέσα σε λαδόκολλα. Απόφυγε να μαγειρεύεις μαζί, στο ίδιο ταψί, πρωτεϊνούχα και αμυλούχα τρόφιμα, π.χ. κρέας με πατάτες, γιατί αναπτύσσονται πολλαπλάσιες ποσότητες τοξικών ουσιών απ' ό,τι εάν τα μαγείρευες χώρια. Για ψήσιμο σε γάστρα, ρύθμισε το φούρνο σε μικρότερη θερμοκρασία και υπολόγισε 15-30 λεπτά περισσότερο χρόνο μαγειρέματος.