Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/09/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Θέληση και χαμόγελο να σας έχουν συντροφιά το υπόλοιπο της ημέρας. Συνέχεια από το χτεσινό μας, για καλή διάθεση. Μπανάνα: μία την ημέρα κάνει τη θλίψη πέρα Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα τα επίπεδα σεροτονίνης.
Συμβουλή: Η μπανάνα δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλα φρούτα ή να τρώγεται με γεμάτο στομάχι, π.χ. μετά από γεύμα. Εάν όμως δεν χρειάζεστε άμεση ενεργειακή τόνωση, είναι προτιμότερο να την καταναλώνετε μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους, προτιμότερο με καρύδια, αμύγδαλα ή ηλιόσπορους, γιατί έτσι μειώνετε το γλυκαιμικό της δείκτη και τα σάκχαρά της απορροφώνται πιο αργά.
Όσπρια: στην πρώτη γραμμή της διατροφής
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και άλλων νευροδιαβιβαστών, ενώ συμβάλλουν επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου, αποτρέποντας έτσι τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.
Συμβουλή: Τρώτε 1 μικρή μερίδα οσπρίων κάθε δεύτερη ημέρα ή μια κανονική τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως. Για παράδειγμα, προσθέστε φασόλια στις σαλάτες λαχανικών και φακές στο ρύζι ή στα ζυμαρικά ή φτιάξτε ρεβίθια με ταχίνι (χούμους). Δοκιμάστε επίσης κάποιο προϊόν σόγιας ως κύριο μεσημεριανό πιάτο αντικαθιστώντας το κρέας.
Πιπεριές και πιπερόριζα: σχεδόν σε κάθε γεύμα
Τόσο οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων) όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι πιπεριές ευνοούν επίσης την ευδιαθεσία αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, κατάσταση που επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών.
Συμβουλή: Προσθέστε καθημερινά τριμμένη πιπερόριζα στα φαγητά και πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων στις σαλάτες λαχανικών.
Σοκολάτα: αραιή κατανάλωση, σε πολύ μικρές ποσότητες
Την αποκαλούν «γλυκό της παρηγοριάς» γιατί αμβλύνει την καταθλιπτική διάθεση. Η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης, τρυπτοφάνη που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και επίσης σε καφεΐνη, σελήνιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή που προκαλούν τόνωση και ενισχύουν με τον τρόπο τους την καλή διάθεση. Ωστόσο, η συχνή ή σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσή της μπορεί να έχει ως συνέπεια τη δημιουργία τροφοεξάρτησης.
Συμβουλή: Μην καταναλώνετε περισσότερα από 20-25 γραμμάρια σοκολάτας τη φορά, κι αυτό όχι περισσότερες από 1-2 φορές εβδομαδιαίως. Προτιμήστε τις σοκολάτες που περιέχουν περισσότερη κακαόμαζα και λιγότερο γάλα και ζάχαρη, αποφύγετε όσες έχουν περισσότερο βούτυρο κακάο. Ιδιαίτερα καλή επιλογή είναι η πικρή σοκολάτα («μαύρη») με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 65%.
Από το «πρόβλημα» στη λύση
Επιλέγοντας τα σωστά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να ρυθμίσετε τη ψυχική σας διάθεση και να υποστηρίξετε τις επιθυμίες σας…
Θέλω: ενέργεια!
Εάν αισθάνεστε πεσμένες και χρειάζεστε ενέργεια και εγρήγορση, προτιμήστε εύπεπτες τροφές που περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες. Να έχετε όμως υπόψη σας πως γενικά οι πρωτεΐνες κουράζουν τον οργανισμό, γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο πέψης. Επομένως, φροντίστε οι πρωτεϊνούχες τροφές να είναι άπαχες (π.χ. φιλέτο μοσχαριού, ψαχνό γαλοπούλας, στήθος κοτόπουλου, χοιρινό ψαρονέφρι, ασπράδια αβγών, τόνος σε κονσέρβα νερού, πέρκα, φασόλια άσπρα), να μην χρησιμοποιείτε πρόσθετα λιπαρά (π.χ. βούτυρο) και βαριά μπαχαρικά ή σάλτσες στην παρασκευή τους, να τις τρώτε πάντα σε μικρές ποσότητες και να μην πίνετε νερό αμέσως μετά το φαγητό.
Αποφύγετε το αλκοόλ γιατί δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενέργειας, ενώ στην ουσία απορυθμίζει τον οργανισμό και κατακρημνίζει την ενεργητικότητα.
Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Κόκκορας αλανιάρης          10.00€
Μοσχάρι σοφρίτο       8.00€
ΛΑΔΕΡΑ
Αρνί κοκκινιστό           9.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€
Μπάμιες                               5.00€
Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Γεμιστά                                7.00€

Μανιτάρια με ρύζι αγριο      5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    7.00€

                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ

Τυροκροκετες                      5.00€
Τυρόπιτα                               5.00€
ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Θράψαλο                                8.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
 Ψαρόσουπα                          8.00€    
Φάβα                                     3.00€
Μαριδακι                                 8.00€                        
Τυροκαφτερή                        3.00€
Σαρδέλλα                                8.00€
Τζατζίκι                                  3.00€
Βακαλάοι                          30.00€
Τσιπούρα πελαγίσια          30.00€
Χταπόδι σχάρας                    9.00€
Χταπόδι λαδόκολλα              9.00€
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ