Καλημέρα και καλή δύναμη. Πάει σιγά σιγά και αυτός ο μήνας και πάμε ολοταχώς για Απρίλιο και στην μέση τις άνοιξης. Ήδη η φύση μας αποζημιώνει με υπέροχα χρώματα όλα έχουν ανθίσει και το τοπίο λαμπυρίζει από πολλούς χρωματισμούς. Ας ασχοληθούμε λίγο με τους πράσινους θησαυρούς, που φυτρώνουν στην ελληνική γη αυτή την εποχή. Ιδιαίτερα τυχεροί, εμείς που μένουμε επαρχία και έχουμε την ευκαιρία να μαζεύουμε μόνοι μας τ' άγρια χόρτα του βουνού, καυκαλήθρες και μυρώνια, τσουκνίδες, σέσκουλα, ζωχούς, μολόχες, μάραθο και άγρια ρόκα -λίγα παραδείγματα από την ανεξάντλητη ελληνική "βρώσιμη χλωρίδα" της εποχής...Σπάνιες και ιδιαίτερες γεύσεις, που θα ζήλευαν οι πιο προχωρημένοι chefs στον κόσμο, βρίσκονται, κυριολεκτικά, στα πόδια μας... Η στη λαϊκή. Μιά βόλτα στη πλούσια λαϊκή αυτής της εποχής, μπορεί να λειτουργήσει σαν "μίνι-απόδραση" και μας ανοίγει την όρεξη να στήσουμε κατσαρόλες.Συνταγές για χόρτα και μυρωδικά -παλιές (έως και αρχαίες!), καινούργιες, κλασικές και δημιουργικές- εμφανίζονται σε αφθονία τα τελευταία χρόνια, που το είδος βρίσκεται στο προσκήνιο της σύγχρονης γαστρονομίας, παγκοσμίως. Εμείς εδώ, έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε ίσως την καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα πρώτη ύλη, που, ευτυχώς, ξαναβρίσκει τη θέση της στην αγορά, στα εστιατόρια και στις κουζίνες μας, ενώ μερικές από τις πιο ταπεινές παραδοσιακές συνταγές μας (π.χ. τα τσιγαριστά χόρτα), αποτελούν γεύσεις αναφοράς...
Θα περιοριστώ να δώσω μία και μόνο τεχνική συμβουλή γιά το μαγείρεμα, κι αυτό γιατί, ενώ έχει εξαιρετική σημασία, συνήθως αγνοείται:
Μην βράζετε ή μαγειρεύετε τα χόρτα για πολλή ώρα, αν θέλετε να κρατήσουν τη νοστιμιά και τις βιταμίνες τους. Λίγα λεπτά, τραγανό αποτέλεσμα, όλη η γεύση στο πιάτο.
Θα περιοριστώ να δώσω μία και μόνο τεχνική συμβουλή γιά το μαγείρεμα, κι αυτό γιατί, ενώ έχει εξαιρετική σημασία, συνήθως αγνοείται:
Μην βράζετε ή μαγειρεύετε τα χόρτα για πολλή ώρα, αν θέλετε να κρατήσουν τη νοστιμιά και τις βιταμίνες τους. Λίγα λεπτά, τραγανό αποτέλεσμα, όλη η γεύση στο πιάτο.