Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/01/2019

Καλημέρα αγαπητά μου παιδιά, καλή δύναμη να έχετε χαμογελάτε και προχωράτε με θετικές σκέψεις. Ο χειμώνας είναι ακόμη εδώ, τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί του δίνουν άλλες ονομασίες. Τηλέμαχος,Υπατία Θεοδώρα κ.λ..π. Από παλιά οι χειμώνες ήταν και καλοί και κακοί γιατί απλά ήταν Χειμώνες. Σήμερα λέω να πούμε λίγα λόγια για το μοσχάρι.
ΜΟΣΧΑΡΙ
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο το βοδινό κρέας, όχι μόνο παρέχουν υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεΐνη και ενέργεια, αλλά είναι συγχρόνως και μια συμπαγής και αποδοτική πηγή άμεσα διαθέσιμων μικροθρεπτικών συστατικών, με ξεχωριστό ρόλο στην ανάπτυξη σωματική και πνευματική κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία, αλλά και τη διατήρηση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή και τη βελτίωση αυτής στην τρίτη ηλικία. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι 90 γρ. άπαχου μοσχαριού, αποδίδοντας περίπου 150 kcal, καλύπτει το σε ποσοστό των ημερήσιων αναγκών το 48 % σε πρωτεΐνη, το 44% σε βιταμίνη Β12, το 40% σε Σελήνιο (Se), το 36% σε ψευδάργυρο (Zn), το 26% σε νιασίνη, το 19% φώσφορο (Ρ), το 16% σε χολίνη, το 12% σε Σίδηρο (Fe) και το 12% σε ριβοφλαβίνη. 

Η αξία ενός τροφίμου όμως θα πρέπει να προσδιορίζεται στο πλαίσιο της συνολικής δίαιτας και των γενικότερων διατροφικών συνηθειών. Στο πλαίσιο αυτό, η κατανάλωση βοδινού κρέατος και των προϊόντων του ως μέρους μιας δίαιτας βασισμένη στις συστάσεις της διατροφικής πυραμίδας, δηλαδή ενταγμένο σ’ ένα φυσιολογικό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής με προσοχή στο μέγεθος της μερίδας, αλλά και στον τρόπο μαγειρέματος, σίγουρα μπορεί να ενισχύσει και το θρεπτικό περιεχόμενο, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της διατροφής βελτιώνοντας επομένως την ποιότητά της.


ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

ΥΛΙΚΑ:
1,5 κιλό μοσχαράκι επιλογή προσωπική ο σιδηρόδρομος
2 κιλά ξερά κρεμμυδάκια μικρά


1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας

ελαιόλαδο 2 ποτήρια κρασιού
3 ποτήρια Μαυροδάφνη
3 φύλλα δάφνης
2 κ.γ. δενδρολίβανο
5 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1κ.γ κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 ξύλο κανέλλας
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ξεκινάμε την προετοιμασία.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 10 λεπτά.
Χύνουμε το νερό και τα τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά με λίγο λάδι. 
Περιχύνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη και τα αφήνουμε 3 - 4 λεπτά στο μάτι τόσο όσο να ξεθυμάνει το κρασί.
Στη γάστρα ρίχνουμε το λάδι, τη ντομάτα, όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και το κρέας σε μεγάλα κομμάτια μερίδες αφού πρώτα το έχουμε πλύνει με τρεχούμενο νερό.
Με μια μεγάλη κουτάλα ανακατεύουμε το κρέας μέσα στο μείγμα της ντομάτας. Περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 2 ποτήρια κρασιού μαυροδάφνης, ρίχνουμε και τα κρεμμύδια με το ζουμάκι τους, σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200 για 3 ώρες.




ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΠΑΤΣΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ
ΦΑΣΟΛΑΔΑ
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΣΑΒΟΡΙ
ΓΑΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ