Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 06/01/2019

Καλημέρα χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες. Από της πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου ήταν που σαν παραλιωτάκι έπεφτα για τον σταυρό την ημέρα των Θεοφανίων, σημαντικό γεγονός για μένα αλλά και για την οικογένεια μου θυμάμαι ακόμη την χαρά τους. 
Η γιορτή των Φώτων θεωρείται κι ως μία γιορτή που φέρνει την κάθαρση. Τα νερά αγιάζονται και φεύγει, όπως λένε, το κακό. Για τους χωρικούς παλαιότερων αιώνων μάλιστα, η συγκεκριμένη μέρα ήταν η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου και κάθε καινούργιο ρούχο το φορούσαν πρώτη φορά τα Θεοφάνια, για να φωτιστεί!
Κατά την παραμονή των Θεοφανίων, υπάρχει επίσης ο μύθος ότι οι ουρανοί ανοίγουν και ό, τι ζητήσεις γίνεται! Ευκαιρία λοιπόν για περισσότερες ευχές… Στη Σμύρνη για παράδειγμα τα νεαρά κορίτσια που ήθελαν να παντρευτούν μέσα στο νέο έτος, φύτευαν ένα βασιλικό το Μάιο και φρόντιζαν να τον διατηρήσουν ως τα Θεοφάνια οπότε κι ερχόταν ο παπάς κι άγιαζε. Αν το κατάφερνε η κοπέλα, θα παντρευόταν σίγουρα εκείνο το χρόνο!
Πρωτότυπα Έθιμα των Θεοφανίων
Πρόκειται για πανάρχαια έθιμα, με παγανιστικές διαστάσεις, που κυρίως αναβιώνουν τις τελευταίες ημέρες του Δωδεκαημέρου και πιο συγκεκριμένα το διήμερο (παραμονή και ανήμερα) των Θεοφανίων και της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το πιο γνωστό έθιμο της συγκεκριμένης ημέρας είναι ο Σταυρός! Αφού γίνει ο αγιασμός από τον ιερέα, ο τελευταίος ρίχνει στη θάλασσα ή τον ποταμό τον Σταυρό κι οι άνδρες βουτούν για να τον πιάσουν. Όποιος καταφέρει να τον πιάσει πρώτος, θα έχει αυξημένη τύχη μέσα στο νέο έτος.
Η αλλαγή- κάθαρση των νερών
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας η νοικοκυρά χύνει το βράδυ της Παραμονής των Θεοφανίων το νερό- συνήθως τους παλιούς αγιασμούς που έχουν στο σπίτι- για να πάρει το πρωί από την Εκκλησία το καινούργιο κι αγιασμένο. Η απομάκρυνση των παγανών είναι πλέον γεγονός, από την ώρα που θα μπουν τα νέα, αγιασμένα ύδατα στο νοικοκυριό.

                                         ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ