Καλημέρα καλή δύναμη. Καλό μήνα και καλές γιορτές να έχουμε. Σήμερα γυρνώντας από την αγορά της Καλαμάτας και από τα ψώνια του μαγαζιού με περίμενε μια έκπληξη. Ο Αντώνης ένας φίλος από δίπλα μας είχε βγάλει αφρολάχανο μια ποικιλία που είχα να δω από μικρό παιδί.
Ετσι σήμερα σας προτείνω
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
Ετσι σήμερα σας προτείνω
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
2 αφρό λάχανα
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλ. ρύζι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε
όλα μαζί τα υλικά της γέμισης, βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο
μέχρι να το χρειαστούμε.
Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την τρύπα από κάτω, έτσι ώστε όταν βράζει το νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση για να μην κοχλάζει δυνατά.
Ξεκινάμε λοιπόν με τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα, απλώνοντάς τα.
Τα χωρίζουμε στην μέση. Τοποθετούμε μία ποσότητα από την γέμιση πάνω σε κάθε φυλλαράκι.
Διπλώνουμε το φύλλο από αριστερά, δεξιά και από κάτω
Συνεχίζουμε μέχρι που τα φύλλα να είναι τόσο μικρά που να μην χωράνε την γέμιση. Αυτά τα φύλλα τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να προστατεύσουμε τους λαχανοντολμάδες την ώρα που θα βράζουν.
Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες μας, στριμωχτά για να μην μας ανοίξουν όταν θα βράζουν.
Από πάνω τους σκεπάζουμε μ΄ένα πιάτο και ένα βάρος όπως μια πέτρα ή ένα κομμάτι μάρμαρο. Ρίχνουμε ζεστό νερό και λίγο αλάτι. Το νερό πρέπει να φτάνει στο πιάτο, να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την τρύπα από κάτω, έτσι ώστε όταν βράζει το νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση για να μην κοχλάζει δυνατά.
Ξεκινάμε λοιπόν με τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα, απλώνοντάς τα.
Τα χωρίζουμε στην μέση. Τοποθετούμε μία ποσότητα από την γέμιση πάνω σε κάθε φυλλαράκι.
Διπλώνουμε το φύλλο από αριστερά, δεξιά και από κάτω
Συνεχίζουμε μέχρι που τα φύλλα να είναι τόσο μικρά που να μην χωράνε την γέμιση. Αυτά τα φύλλα τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να προστατεύσουμε τους λαχανοντολμάδες την ώρα που θα βράζουν.
Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες μας, στριμωχτά για να μην μας ανοίξουν όταν θα βράζουν.
Από πάνω τους σκεπάζουμε μ΄ένα πιάτο και ένα βάρος όπως μια πέτρα ή ένα κομμάτι μάρμαρο. Ρίχνουμε ζεστό νερό και λίγο αλάτι. Το νερό πρέπει να φτάνει στο πιάτο, να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΕΛΙΝΟ
ΚΑΤΣΙΚΙ ΓΑΣΤΡΑ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΡΕΑΣ