Καλημέρα όμορφε και χαμογελαστέ κόσμε μου. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
Το χταπόδι είναι ένα θρεπτικό φαγητό και κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Τα 90 γραμμάρια έχουν περίπου 140 θερμίδες εκ των οποίων οι 16 προέρχονται από λίπος.
Το χταπόδι είναι πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών.
Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης.
Διευκολύνουν την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εγκεφάλου στα παιδιά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
Υλικά 1 κ. χταπόδι
1 φλ. λευκό κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλεύρι
Χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση Βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει τελείως. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το αλευρώνουμε καλά. Ρίχνουμε σε τηγάνι το κρασί και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το χταπόδι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και το ελαιόλαδο, αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2 –3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣhttp://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2523241
ΧΤΑΠΟΔΙ
Το χταπόδι είναι ένα θρεπτικό φαγητό και κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Τα 90 γραμμάρια έχουν περίπου 140 θερμίδες εκ των οποίων οι 16 προέρχονται από λίπος.
Το χταπόδι είναι πηγή βιταμινών, όπως Β3 και Β12. Είναι πλούσιο σε πολλά βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εκτέλεση διάφορων ζωτικών λειτουργιών.
Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης.
Διευκολύνουν την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εγκεφάλου στα παιδιά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.
Χταπόδι λεμονάτο (από τη μαγείρισσα Μαρία Κάργα)
Υλικά 1 κ. χταπόδι
1 φλ. λευκό κρασί
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλεύρι
Χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση Βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει τελείως. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το αλευρώνουμε καλά. Ρίχνουμε σε τηγάνι το κρασί και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το χταπόδι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά να πήξει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και το ελαιόλαδο, αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2 –3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣhttp://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=2523241