Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/05/2016



Καλημέρα καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση να έχετε. Επιτέλους να γράψουμε κάτι και για τον θησαυρό της Μεσσηνιακής γης.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Το καλό λάδι
Τα προτερήματα
• Στο λάδι που θα επιλέξουμε, αναζητούμε την καλή γεύση και οσμή. Αυτά είναι τα προτερήματά του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη βιολογική του αξία.
• Tα αρώματα μπορεί να είναι φρουτώδη ή να θυμίζουν χαμομήλι ή μαντζουράνα.
• Όσον αφορά τη γεύση, αναζητούμε το πικρό και το πικάντικο. Πρόκειται για μία έντονη αίσθηση, χαρακτηριστική των ελληνικών λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες.
• Η γεύση απλώνεται σε ολό-κληρη τη στοματική κοιλότητα και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή, σε αντίθεση με το ταγγισμένο, πολυκαιρισμένο λάδι, του οποίου η γεύση είναι πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.
«Πικρή γεύση... Αυτό δεν είναι ελάττωμα;»
Αυτό αναρωτιόνταν οι υπόλοιποι, που γνώριζαν ότι το λάδι της Καλαμάτας θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα χαρακτηριζόταν ως προτέρημα η πικρή γεύση σε ένα τρόφιμο. Οι
ειδικοί μάς εξήγησαν: Το αν είναι ευχάριστη ή όχι η πικρή γεύση εξαρτάται από το πόσο έντονη είναι. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν θεωρείται ελάττωμα, αλλά προτέ-ρημα, επειδή υποδηλώνει την παρουσία πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ωστόσο, προσέξτε: Το ελαιόλαδο επηρεάζεται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες: τις βροχερές χρονιές περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά.
Το κακό λάδι
Τα ελαττώματα
Καθώς προχωρούσε η διαδικασία της γευσιγνωσίας, έμαθα και τα ελαττώματα του ελαιόλαδου, που γίνονται συνήθως αντιληπτά με την όσφρηση και τη γεύση:
Ατροχάδο Θυμίζει χαλασμένο τυρί και προκύπτει όταν οι ελιές είναι αποθηκευμένες σε σωρούς για πολλές ημέρες.
Μούχλα Έχει προκύψει από ελιές στις οποίες έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός μυκήτων μετά από την παραμονή τους σε υγρές συνθήκες για αρκετές ημέρες.
Μούργα Το ελαιόλαδο έχει παραμείνει σε επαφή με το ίζημα που καθιζάνει στις δεξαμενές φύλαξης.
Οινώδες Θυμίζει κρασί ή ξίδι. Και αυτή η γεύση οφείλεται σε μια διαδικασία ζύμωσης στους καρπούς της ελιάς, που έχουν βραχεί ή έχουν φυλαχτεί σε νάιλον σακιά (λανθασμέν
η πρακτική). 
ΠΗΓΗ  http://www.vita.gr

   ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
5.00€
ΓΑΡΙΔΑ  ΑΣΣΟΣ  ΚΑΤΕΨ.
   ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
5.00€
ΣΑΡΔΕΛΛΑ ΨΗΤΗ ΦΙΛΕΤΟ
    ΓΕΜΙΣΤΑ       3 ΤΕΜ.                            
7.00€
ΚΟΤΣΟΜΟΥΡΑ   
    ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
5.00€
ΒΑΚΑΛΟΥΔΙΑ 
      ΓΙΓΑΝΤΕΣ
5.00€
ΓΟΝΟΣ ΘΡΑΨΑΛΟ ΦΡΕΣΚΟ
                                   
   
    ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ
   
   
  


5.00€



ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
ΓΛΩΣΕΣ  (ΖΑΚΕΤΕΣ)  ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ
   

                ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
                      ΚΡΕΑΤΑ   
    ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ               
10.00€
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ 
                       
   ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ
8.00€
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ
   ΚΑΤΣΙΚΙ   ΜΕ ΧΟΡΤΑ
10.00€
ΟΜΕΛΕΤΑ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
   ΚΕΦΤΕΔΕΣ
  7.00€
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΑΒΟΡΙ
   ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
9.00€
ΓΑΡΙΔΑΚΙ 
   ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
7.00€
          ΣΑΛΑΤΕΣ
   ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
10.00€
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ
   ΜΟΣΧΑΡΙ  ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
8.00€
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΑΠΑΛΟ
  8.00€
XOΡΤΑ ΑΓΡΙΑ
      ΣΑΛΑΤΕΣ   ΑΛΟΙΦΗΣ

                   ΤΥΡΙΑ
     ΤΥΡΟΚΑΦΤΕΡΗ
4.00€
ΜΠΟΥΓΙΟΥΝΤΡΙ
      ΤΖΑΤΖΙΚΙ
3.00€
ΣΦΕΛΛΑ ΣΧΑΡΑΣ
   ΦΑΒΑ
03.00€
ΣΑΓΑΝΑΚΙ
   ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
03.00€
ΣΦΕΛΛΑ ΨΗΤΗ