Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/04/2016

Καλημέρα και καλή δύναμη, χαμόγελο και καλή διάθεση να έχουμε. Άλλη μία εβδομάδα ξεκινάει και καλό είναι να έχουμε θετική επίδραση σε εμάς και στους γύρω μας. Η εβδομάδα αυτή στην κορυφωσή της είναι η Κυριακή των Βαίων είναι η δεύτερη φορά μέσα στη νηστεία που επιτρέπεται το ψάρι, πολλοί προτιμούν το βακαλάο τον αλμυρό γι'αυτό καλό θα είναι να αρχίσετε την προετοιμασία.
Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο
Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί όρεξη και υπομονή. Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου θεωρείται το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας για το κάθε συνταγή που θα ετοιμάσετε. Πολλοί μας ρωτάτε πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο γρήγορα. Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του. Στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε πολύ χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου, επομένως ο μέσος χρόνος ξαλμυρίσματος κυμαίνεται μεταξύ 12-24 ωρών. Βέβαια, στη σπάνια περίπτωση που θα βρείτε μεγάλο, χοντρό φιλέτο, προετοιμαστείτε για ξαλμύρισμα 30 ωρών.
Εάν η συνταγή απαιτεί τεμαχισμένο μπακαλιάρο, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε (ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια θα μαγειρέψουμε, εάν θα τον ψήσουμε ή θα τον τηγανίσουμε κλπ) προτού τον ξαλμυρίσουμε. Αν τον τεμαχίσουμε ξαλμυρισμένο, είναι πιθανό να μαδήσουν τα κομμάτια μπακαλιάρου και να μην πετύχει η συνταγή. Επίσης αν δεν έχουμε επιλέξει φιλέτο, τον ξεκοκαλίζουμε με μεγάλη προσοχή.
Ξεκινάμε τη διαδικασία ξαλμυρίσματος: ξεπλένουμε τα φιλέτα βακαλάου με άφθονο τρεχούμερο νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένος. Επιλέξτε ένα μεγάλο σκεύος για το ξαλμύρισμα (π.χ. μια μεγάλη κατσαρόλα) και τοποθετήστε στον πυθμένα της μια σχάρα πάνω στην οποία θα ακουμπήσετε το βακαλάο. Με αυτόν τον τρόπο το αλάτι που κατακάθεται δεν επηρεάζει το ψάρι. Γεμίζουμε το σκεύος με κρύο, καθαρό νερό έτσι ώστε να καλυφθεί πολύ καλά ο βακαλάος. Το μεγάλο μυστικό στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάζετε συχνά με κρύο νερό, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε ότι αν πρόκειται να τηγανίσετε τον μπακαλιάρο, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε ακόμα περισσότερο.
Όταν ολοκληρωθεί το ξαλμύρισμα, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι για να δείτε εάν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκοπός είναι να φύγει η υπερβολική αλμύρα αλλά να κρατήσει λίγο αλάτι, αλλιώς θα χάσει όλη τη γεύση του. Εάν παραμένει αλμυρός, συνεχίζουμε το ξαλμύρισμα, πάντα δοκιμάζοντας. Τέλος, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον ξεπλένετε καλά και τον αφήνετε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλα τα υγρά του. Αν πρόκειται να τον τηγανίσετε τον βουτάτε στεγνό στο κουρκούτι, ενώ αν πρόκειται να φτιάξετε κροκέτες μπακαλιάρου τον μαδάτε σε ίνε
ς.
πηγη.  http://www.mamapeinao.gr/
ΛΑΔΕΡΑ
ΨΑΡΙΑ
Γίγαντες ελέφαντες
5.00€
Μπακαλιάρος τηγάνι
10.00€
Μαυρομάτικα σπανάκια
5.00€
Μπακαλιάρος σάλτσα
10.00€
Μανιτάρια γεμιστά
5.00€
Μπακαλιάρος καυτός
10.00€
Μελιτζάνες φούρνου
6.00€
Χταπόδι λεμονάτο
10.00€
Μπριάμ
5.00€
Γόνος θράψαλο φρέσκ
10.00€
Κολοκύθι γεμιστό
5.00€
Σαρδέλα σχάρας
7.00€
Γεμιστά 3 τεμ.
7.00€
Γαύρος  τηγάνι
7.00€
Αρακάς αγκινάρες
5.00€
Κουτσομούρα
9.00€
Φασολάκια φρέσκα
5.00€
Γλώσσες σχάρας κιλό
35.00€
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Βακαλάοι κιλό
35.00€
Κοπανιστή δικιά μας
3.00€
Ξιφίας φέτα
40.00€
Ταραμάς από ταραμόγλωσα
4.00€
Γαρίδα ψητή (κατ)
10.00€
Φάβα λαθούρι
4.00€


Σκορδαλιά
3.00€
Σπανάκια με σουπιές
    9.00€
Τζατζίκι καρότου
3.00€
Σπαγγέτι του ψαρά
10.00€
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΩΝ
Καλαμάρι γεμιστό
7.00€
Χοντρό κοκκινιστό
10.00€
Σαλιγκάρια σπανάκια
10.00€
Μοσχάρι ραγού
9.00€


Σερμπέτ κοτόπουλο
8.00€
Ψαρόσουπα
8.00€
Ψαρονέφρι γεμιστό
10.00€
ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΜΕΛΕΤΑ
Σμυρναϊκά σουτζουκάκια
8.00€
Ομελέτα με σπαράγγια
8.00€
Μουσακάς
7.00€
Ομελέτα παστό
7.00€
Μπιφτέκι φούρνου
7.50€
Μακαρόνια λάδι αυγά
6.00€
Κεφτεδάκια πικ νικ
7.50€
Ομελέτα αγκινάρες
7.00€
Αρνάκι γάλακτος στο νταβά
10.00€
ΤΥΡΙΑ
Μελιτζάνες με μοσχάρι
10.00€
Φέτα Π.Ο.Π. Καλαμάτα
2.50€


Ξεροσφέλι στη σχάρα
5.00€


Γραβιέρα Μεσσηνίας
4.00€


μανιταρόπιτα
5.00€


Τουλουμίσια σφέλλα
3.00€
Όλα τα κρεατικά συνοδεύονται κατά προτίμηση σας
με πατάτα ρύζι μακαρόνια
Χαμόγελο και καλή διάθεση είναι δωρεάν


Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο
Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί όρεξη και υπομονή. Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου θεωρείται το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας για το κάθε συνταγή που θα ετοιμάσετε. Πολλοί μας ρωτάτε πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο γρήγορα. Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του. Στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε πολύ χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου, επομένως ο μέσος χρόνος ξαλμυρίσματος κυμαίνεται μεταξύ 12-24 ωρών. Βέβαια, στη σπάνια περίπτωση που θα βρείτε μεγάλο, χοντρό φιλέτο, προετοιμαστείτε για ξαλμύρισμα 30 ωρών.
Εάν η συνταγή απαιτεί τεμαχισμένο μπακαλιάρο, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε (ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια θα μαγειρέψουμε, εάν θα τον ψήσουμε ή θα τον τηγανίσουμε κλπ) προτού τον ξαλμυρίσουμε. Αν τον τεμαχίσουμε ξαλμυρισμένο, είναι πιθανό να μαδήσουν τα κομμάτια μπακαλιάρου και να μην πετύχει η συνταγή. Επίσης αν δεν έχουμε επιλέξει φιλέτο, τον ξεκοκαλίζουμε με μεγάλη προσοχή.
Ξεκινάμε τη διαδικασία ξαλμυρίσματος: ξεπλένουμε τα φιλέτα βακαλάου με άφθονο τρεχούμερο νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένος. Επιλέξτε ένα μεγάλο σκεύος για το ξαλμύρισμα (π.χ. μια μεγάλη κατσαρόλα) και τοποθετήστε στον πυθμένα της μια σχάρα πάνω στην οποία θα ακουμπήσετε το βακαλάο. Με αυτόν τον τρόπο το αλάτι που κατακάθεται δεν επηρεάζει το ψάρι. Γεμίζουμε το σκεύος με κρύο, καθαρό νερό  έτσι ώστε να καλυφθεί πολύ καλά ο βακαλάος. Το μεγάλο μυστικό στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάζετε συχνά με κρύο νερό, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε ότι αν πρόκειται να τηγανίσετε τον μπακαλιάρο, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε ακόμα περισσότερο. 
Όταν ολοκληρωθεί το ξαλμύρισμα, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι για να δείτε εάν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκοπός είναι να φύγει η υπερβολική αλμύρα αλλά να κρατήσει λίγο αλάτι, αλλιώς θα χάσει όλη τη γεύση του. Εάν παραμένει αλμυρός, συνεχίζουμε το ξαλμύρισμα, πάντα δοκιμάζοντας. Τέλος, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον ξεπλένετε καλά και τον αφήνετε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλα τα υγρά του. Αν πρόκειται να τον τηγανίσετε τον βουτάτε στεγνό στο κουρκούτι, ενώ αν πρόκειται να φτιάξετε κροκέτες μπακαλιάρου τον μαδάτε σε ίνες.
- See more at: http://www.mamapeinao.gr/pws-xalmurizoume-ton-mpakaliaro#sthash.VXyCdWcs.dpuf