Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 17/03/2016

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαρά και ευλόγια Θεού ο καιρός χωρίς πολλά προβλήματα και με τα αγροτικά προιόντα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για μεγάλη μου τύχη προχτές επήγαμε στο βουνό και η φύση είναι τόσο πενέμορφή, αλλά μπορεί να μας δώσει και χόρτα που ούτε καν τα ξέρουμε. Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.
Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L.
Άλλες ονομασίες: σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, σκόλυμος, ασπράγκαθο
Οικογένεια: Αστεροειδών (Asteraceae)

Διετές ή πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη σε χαμηλό υψόμετρο.
Τα νέα τρυφερά φύλλα πριν γίνουν ακανθωτά και οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται από το χειμώνα έως την άνοιξη. Το φθινόπωρο μαζεύεται η ρίζα και οι σαρκώδες ράχες των φύλλων του. Τα νέα φύλλα και οι βλαστοί του τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα.
Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται σούπες ή μαγειρεύονται με κρέας. Επίσης μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι.

πηγή  http://www.ftiaxno.gr/
 


ΜΕΝΟΥ ΗΜΕΡΑΣ


ΛΑΔΕΡΑ
ΨΑΡΙΑ


  

ΓΑΥΡΟΣ
7.00€


    ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΚΑΠΑΜΑ
5.00€
ΣΑΡΔΕΛΛΑ
7.00€


    ΓΕΜΙΣΤΑ       3 ΤΕΜ.                            
7.00€
ΓΛΩΣΕΣ (ΖΑΚΕΤΑ)
40.00€


    ΣΠΑΝΑΚΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ
5.00€
ΒΑΚΑΛΟΥΔΙΑ
35.00€


      ΓΙΓΑΝΤΕΣ
5.00€
ΓΟΝΟΣ ΘΡΑΨΑΛΟ
9.00€


    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
5.00€
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
ΧΡΙΣΤΟΨΑΡΑ
ΣΠΑΓΕΤΙ ΧΤΑΠΟΔΙ
 8.00€
40.00€
10.00€


     ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
6.00€
                ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ



    ΚΡΕΑΤΑ ΣΥΝΟΔΕΙΑ           ΚΡΕΑΤΩΝ
       ΡΥΖΙ-ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ- ΠΑΤΑΤΑ

ΟΜΕΛΕΤΑ ΠΑΣΤΟ                         
ΟΜΕΛΕΤΑ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΑΥΓΑ ΜΑΤΙ
 7.00€
 7.00€
 7.00€


ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ
8.00€




   ΚΑΤΣΙΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΑ
10.00€





10.00€




   ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
9.00€




   ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
7.00€
     ΣΑΛΑΤΕΣ



   ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
10.00€
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ
6.00€


   ΜΟΣΧΑΡΙ  ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
8.00€
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3.00€



10.00€
XOΡΤΑ
3.00€



  8.00€
ΠΑΤΖΑΡΙΑ
3.00€


  ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
8.00€
             ΤΥΡΙΑ



    ΣΑΛΑΤΕΣ   ΑΛΟΙΦΗΣ





      ΤΖΑΤΖΙΚΙ
3.00€
ΣΦΕΛΛΑ ΣΧΑΡΑΣ
5.00€


   ΦΑΒΑ
03.00€
ΣΑΓΑΝΑΚΙ
5.00€


   ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
03.00€
ΣΦΕΛΛΑ ΨΗΤΗ
5.00€


   ΤΥΡΟΚΑΦΤΕΡΗ
03.00€
ΜΠΟΥΓΙΟΥΝΤΡΙ
5.00€




















Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L.

Άλλες ονομασίες: σκολιάμπρι, σκόλιαντρος, σκόλυμος, ασπράγκαθο
Οικογένεια: Αστεροειδών (Asteraceae)
Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L.Σκόλυμος-Scolymus hispanicus L.
Διετές ή πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ύψος. Έχει βαθιά χοντρή ρίζα και χοντρό κεντρικό βλαστό. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αγκαθωτά. Ανθίζει το καλοκαίρι και το βρίσκουμε παντού σε όλη την Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη σε χαμηλό υψόμετρο.
Τα νέα τρυφερά φύλλα πριν γίνουν ακανθωτά και οι τρυφεροί βλαστοί του μαζεύονται από το χειμώνα έως την άνοιξη. Το φθινόπωρο μαζεύεται η ρίζα και οι σαρκώδες ράχες των φύλλων του. Τα νέα φύλλα και οι βλαστοί του τρώγονται βραστά μόνα τους ή με άλλα χόρτα.
Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται σούπες ή μαγειρεύονται με κρέας. Επίσης μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι.
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_17.html#sthash.N130Ax6C.dpuf
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_17.html#sthash.N130Ax6C.dpuf
Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Πολλοί δεν τα γνωρίζουν εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουν χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας. - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_17.html#sthash.N130Ax6C.dpuf