Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΡΙΤΗ 30/06/2015

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση σε όλους. Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες.
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΙΤΑ (ΔΙΑΤΡΟΦΗ) ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Οι αρχαίοι με την ανατολή του ήλιου ξεκινούσαν τις καθημερινές τους ασχολίες. Πριν ξεκινήσουν για τις δουλειές τους, έτρωγαν κάτι λιτό. Αυτό το πρώτο γεύμα λεγόταν ακράτισμα, ήταν ψωμί βουτηγμένο σε λίγο ανέρωτο κρασί. Προς το μεσημέρι ή το απόγευμα έπαιρναν ένα απλό και γρήγορο γεύμα, το άριστον. Πριν από το βραδινό γεύμα έτρωγαν κάτι στα γρήγορα, το εσπέρισμα. Το κανονικό γεύμα, που ήταν πλουσιοπάροχο, το έπαιρναν στο τέλος της μέρας και λεγόταν δείπνον. Έτρωγαν κανονικά μόνο τα βράδια, γιατί σχεδόν καθημερινά είχαν καλεσμένους.
Οι αρχαίοι χαρακτηρίζονταν για τη λιτότητα στα φαγητά. Έτρωγαν συνήθως δημητριακά, σιτάρι και κριθάρι, γι’ αυτό ο Όμηρος τους αποκαλεί «ψωμοφάγους». Είχαν δύο ειδών ψωμιά, τη μάζα, που ήταν κριθάρι ζυμωμένο σε γαλέτα, πιο φτηνό και το έψηναν είτε μόνοι τους στα σπίτια είτε στους φούρνους. Το άλλο είδος ψωμιού ήταν ο άρτος, κανονικό ψωμί. Κάθε στέρεη τροφή που συνόδευε το ψωμί ονομάζονταν όψον: χόρτα, κρεμμύδια, ελιές, ψάρια, κρέας, φρούτα, γλυκίσματα. Μια πολύ αγαπημένη τους τροφή ήταν το έτνος, φάβα από κουκιά και φακές. Έτρωγαν πολλά σκόρδα και τυρί. Το κρέας ήταν ακριβό, γι’ αυτό σπάνια το έτρωγαν, και αυτό ήταν κυρίως από κρέας πουλερικών, γουρουνόπουλα, κυνήγι. Τα ψάρια ήταν βασική τροφή, τα έτρωγαν φρέσκα ή παστά, (τάριχος).
Το δείπνο τελείωνε με επιδόρπιο, τράγημα: φρούτα φρέσκα ή ξερά, γλυκά, μέλι, καρύδια. Βασικό τους ποτό ήταν το κρασί, που το έπιναν συνήθως νερωμένο, για να έχουν διαύγεια στη συζήτηση. Ένα άλλο ποτό που συχνά έπιναν και που καθόριζε το τελετουργικό στα Ελευσίνια μυστήρια, ήταν ο κυκεών, μείγμα κριθάλευρου, νερού και αρωματικών φυτών. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν πηρούνια, γι΄αυτό έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το έπιαναν με το χέρι. Ωστόσο χρησιμοποιούσαν οβελούς (σούβλες) και κρεάγρες με δύο ή τρία στελέχη. Χρησιμοποιούσαν κουτάλια, αλλά μερικές φορές και την κόρα του ψωμιού για κουτάλι.


Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαια γευματα
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ  ΠΗΧΙΑΡΙΚΑ
5.00€


ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΛΑΜΙΟΥ
5.00€
ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑΚΙ 
30.00
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ
5.00€
ΣΤΕΙΡΑ
40.00
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
6.00€

8.00€
ΓΕΜΙΣΤΑ 3ΤΕΜ.
7.00€

10.00

5.00€
ΓΑΥΡΟΣ
7.00€
ΜΠΑΜΙΕΣ
5.00€
ΣΑΡΔΕΛΛΑ
7.00€
ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ
40.00€
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ
3.00€
ΓΑΡΙΔΑ  ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΤ.
10.00
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
3.00€
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΦΑΒΑ ΜΕ ΛΑΚΟ
3.00€
ΧΟΡΤΑ
4.00€
ΤΖΑΤΖΙΚΙ
3.00€
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4.00€


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ
6.00€
ΚΡΕΑΤΑ
ΜΑΡΟΥΛΙ
3.00€
 ΜΟΣΧΑΡΙ  ΚΟΚΙΝΙΣΤΟ
9.00€
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
3.00€
ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
9.00€
ΝΤΟΜΑΤΑ
3.00€
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΠΙΦΤΕΚΙ
8.00€
ΠΙΤΕΣ - ΤΥΡΙΑ
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
10.00€
ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ
5.00€
ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ
8.00€
ΦΕΤΑ
2.50€
ΜΟΥΣΑΚΑΣ
7.00€
ΞΕΡΟΣΦΕΛΙ ΨΗΤΟ
5.00€
ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΙΜΑ
7.00€
ΜΠΟΥΓΙΟΥΝΤΡΙ
5.00€
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΑ
    10.00€
ΓΡΑΒΙΕΡΑ
4.00€