Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 25/06/2015

Καλημέρα και καλή δύναμη. Τα ψάρια χαρακτηρίζονται από μία υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, εξαιρετικά ποικιλόμορφη λιπών και ασήμαντη υδατανθράκων. Η περιεκτικότητα των ψαριών σε νερό ποικίλλει πάρα πολύ στα διάφορα είδη και είναι γενικά αντίστροφα ανάλογη προς τη λιποπεριεκτικότητά τους. Κυμαίνεται από 28% μέχρι και 90%. Αλλά και η περιεκτικότητα του κρέατος των ψαριών σε πρωτεΐνες επηρεάζεται από την περιεκτικότητα σε λίπος και νερό. Κυμαίνεται από 6 μέχρι 28%. Σε γενικές γραμμές, τα άπαχα ψάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αντίστροφα. Το ίδιο ισχύει και για την περιεκτικότητα σε νερό, είναι αντίστροφα ανάλογη προς την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η λιποπεριεκτικότητα των ψαριών κυμαίνεται από 0,2 μέχρι 64% ανάλογα με το είδος και την εποχή του έτους.
Η χημική σύσταση των ψαριών εξαρτάται από το είδος, την περιοχή (βιότοπο), την εποχή του έτους, την ηλικία, τη διατροφή, το φύλλο, τον κύκλο αναπαραγωγής κλπ. Οι μεγαλύτερες μεταβολές διαπιστώνονται στη λιποπεριεκτικότητα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι το άθροισμα του νερού και του λίπους σε όλα σχεδόν τα ψάρια, είναι περίπου στο 80%. Όσο μεγαλώνει η μία τιμή μικραίνει αντίστοιχα η άλλη.
Ενδεικτικά είναι δυνατό να ειπωθεί ότι η σαρδέλα παρουσιάζει αρκετά μεγάλη διακύμανση στη λιποπεριεκτικότητά της, η οποία εξαρτάται τόσο από την εποχή του έτους όσο και από τον κύκλο αναπαραγωγής. Το μέγιστο της περιεκτικότητας σε λίπος διαπιστώνεται το Σεπτέμβρη (19,68%) και το ελάχιστο το Μάρτη (2,47%). Το επτάμηνο Μάη-Νοέμβρη η λιποπεριεκτικότητά της είναι πάνω από 10%, ενώ τους υπόλοιπους μήνες η μικρή περιεκτικότητα σε λίπος καθιστά το κρέας της ξηρό, άγευστο και ακατάλληλο για βιομηχανική επεξεργασία. Επιπλέον το ελάχιστο της λιποπεριεκτικότητας διαπιστώνεται συνήθως κατά την εποχή της ωοτοκίας και το μέγιστο είναι πάντοτε συνδεδεμένο με την αφθονία πλαγκτονικών υλών των αλιευτικών πεδίων της σαρδέλας.


ΛΑΔΕΡΑ
ΨΑΡΙΑ
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ  ΠΗΧΙΑΡΙΚΑ
5.00€


ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ
5.00€
ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑΚΙ 
30.00
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ  ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ
5.00€
ΣΤΕΙΡΑ
40.00
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
6.00€
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
8.00€
ΓΕΜΙΣΤΑ 3ΤΕΜ.
7.00€
ΓΟΝΟΣ ΘΡΑΨΑΛΟ
10.00
ΜΠΑΜΙΕΣ
5.00€
ΣΑΡΔΕΛΛΑ
7.00€
ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΛΟΙΦΗΣ
ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ
40.00€
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ
3.00€
ΓΑΡΙΔΑ  ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΤ.
10.00
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
3.00€
ΣΑΛΑΤΕΣ
ΦΑΒΑ ΜΕ ΛΑΚΟ
3.00€
ΧΟΡΤΑ
4.00€
ΤΖΑΤΖΙΚΙ
3.00€
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4.00€


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ
6.00€
ΚΡΕΑΤΑ
ΜΑΡΟΥΛΙ
3.00€
 ΜΟΣΧΑΡΙ  ΚΟΚΙΝΙΣΤΟ
9.00€
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
3.00€
ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
9.00€
ΝΤΟΜΑΤΑ
3.00€
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ ΜΠΙΦΤΕΚΙ
8.00€
ΠΙΤΕΣ - ΤΥΡΙΑ
ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
10.00€
ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ
5.00€
ΣΜΥΡΝΑΙΙΚΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙΑ
8.00€
ΤΥΡΟΠΙΤΑ
5.00€
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΠΙΚ ΝΙΚ
7.00€
ΞΕΡΟΣΦΕΛΙ ΨΗΤΟ
5.00€
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ
9.00€
ΜΠΟΥΓΙΟΥΝΤΡΙ
5.00€
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΑ
10.00€
ΦΕΤΑ
2.50€

    7.00€
ΓΡΑΒΙΕΡΑ
4.00€
ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΠΑΣΤΟ
 8.00€



  8.00€