Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/05/2015

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο κια καλή διάθεση να έχετε. Μία ακόμη υπέροχη ημέρα σε μία απο της πιο όμορφες πολεις της Ελλάδας, ευκαιρία για κολύμπι περπάτημα και γενικά ότι σας φτιάχνει την διάθεση. Θα σας γράψω σ΄ημερα για κατηγορίες ψαριών και οφέλη αυτών. 
Γαύρος: Ανήκει στην κατηγορία των φθηνών, αλλά πολύ ωφέλιμων ψαριών. Τον βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο, αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητές του ψαρεύονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το σώμα του γαύρου είναι μικρό και λεπτό -30 με 40 ψάρια είναι περίπου ένα κιλό- ενώ η σάρκα του έχει βαθύ κόκκινο χρώμα.
Συμβουλή του σεφ: Το γαύρο μπορείτε να τον μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους. Οι πιο γνωστοί τρόποι είναι τηγανητός, λεμονάτος με ρίγανη στο φούρνο, πλακί με ντομάτα, αλλά και μαρινάτος. Ο τελευταίος τρόπος θεωρείται μάλιστα ιδιαίτερα καλός μεζές για ούζο.
Γόπα: Μικρό ψάρι, μήκους 20-25 εκατοστών που συγγενεύει με το σπάρο και το σαργό. Το χρώμα της είναι ασημί και η σάρκα της λευκή. Τις γόπες τις βρίσκουμε στην αγορά όλο το χρόνο, αλλά το χειμώνα είναι πιο παχιές, ενώ την άνοιξη αβγωμένες.
Συμβουλή του σεφ: Οι γόπες γίνονται ψητές στη σχάρα και σερβίρονται περιχυμένες με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε επίσης στο φούρνο, αν είναι μεγάλες. Επίσης γίνονται πολύ νόστιμες και σαβόρο με ξύδι και δεντρολίβανο.
Σαρδέλα: Η σαρδέλα είναι αφρόψαρο που ζει σε κοπάδια σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Δεν κολυμπά σε μεγάλο βάθος και κινείται συνήθως κοντά στην επιφάνεια. Η σάρκα της είναι κόκκινη και πολύ γευστική και η τιμή πώλησής της ενθαρρυντική.
Συμβουλή του σεφ: Η σαρδέλα μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να τη φάνε ψητή, περιχυμένη με λαδολέμονο και πασπαλισμένη με ρίγανη.
Μελανούρι: Πρόκειται για ψάρι ιδιαίτερης νοστιμιάς. Το σώμα του φτάνει μέχρι τα 25 εκατοστά κι έχει χρώμα γκρι με μία μαύρη γραμμή στην ουρά. Τα μελανούρια ζουν κοντά στις βραχώδεις ακτές, που έχουν αμμώδη βυθό. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή τους, αλλά πωλούνται κυρίως το καλοκαίρι.
Συμβουλή του σεφ: Τα μικρά μελανούρια είναι καλό να γίνουν τηγανητά ή να προστεθούν σε μπουγιαμπέσα (ψαρόσουπα με πολλά είδη ψαριών). Τα μεγαλύτερα γίνονται στη σχάρα, αλλά και στο φούρνο.
Μουρμούρα: Το σώμα της είναι οβάλ και το χρώμα της ανοιχτό ασημί με οριζόντιες καφέ ρίγες. Η μουρμούρα ζει σε βάθος μέχρι και 20 μέτρα και προτιμάει τις θάλασσες της Μεσογείου. Το μήκος της φτάνει μέχρι τα 40 εκατοστά. Οι χειμερινές μουρμούρες είναι οι καλύτερες. Συμβουλή του σεφ: Για να διαπιστώσετε αν μία μουρμούρα είναι φρέσκια πρέπει να ακουμπήσετε με το δάχτυλό σας τη σάρκα της. Αν είναι μαλακή, είναι φρέσκια, αντίθετα με τα άλλα ψάρια που η σάρκα τους πρέπει να είναι σφικτή για να είναι φρέσκα. Η μουρμούρα είναι ιδιαίτερα γευστική αν γίνει ψητή στα κάρβουνα.
Κέφαλος: Είναι ψάρι μήκους 40-80 εκατοστών, που έχει ασημί χρώμα με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές και λευκή κοιλιά. Τους κέφαλους, που αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες, τους βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτεροι γιατί είναι αβγωμένοι.
Συμβουλή του σεφ: O καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι να τους βράσετε γιατί έτσι αναδεικνύεται καλύτερα η γεύση τους, ενώ προσφέρουν ζωμό για εξαιρετικά νόστιμη σούπα. Ομως οι κέφαλοι γίνονται και στο φούρνο, μόνο που αντί για νερό είναι καλύτερο να τους μαγειρέψετε με κρασί. Τηγάνι και σχάρα είναι επίσης δύο καλές επιλογές.
Παλαμίδα: Μοιάζει πολύ με τον τόνο και δεν έχει λέπια. Το χρώμα της είναι σκούρο γκρι, με ασπρόμαυρες λοξές γραμμές. Είναι από τα ψάρια που φτάνουν σε βάρος μέχρι και τα 3 κιλά. Η σάρκα της είναι κόκκινη και η καλύτερη περίοδος ψαρέματός της είναι τα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι.
Συμβουλή του σεφ: Αγοράστε την σε φέτες τις οποίες μπορείτε να τηγανίσετε, να ψήσετε στα κάρβουνα ή στο φούρνο. Τις μικρές παλαμίδες μπορείτε να τις αλατίσετε και να φτιάξετε ένα είδος παστής λακέρδας.
Σκουμπρί: Μπορεί να θεωρείται ψάρι τρίτης ποιότητας, είναι όμως πολύ ωφέλιμο, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε λιπαρά Ω3. Το μήκος του φτάνει τα 30 εκατοστά και η σάρκα του είναι κοκκινωπή και πολύ νόστιμη. Το ψάρεμά του γίνεται όλο το χρόνο, μόνο που από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο οι ψαράδες βρίσκουν πιο μεγάλα κοπάδια.
Συμβουλή του σεφ: Είναι το ίδιο νόστιμος είτε γίνει στο φούρνο, είτε στη σχάρα, είτε στο τηγάνι.
Πέστροφα: Το μήκος της κυμαίνεται μεταξύ 20-40 εκατοστά και το βάρος της από 400 γραμμάρια έως 3 κιλά. Οι πέστροφες βρίσκονται σε ποτάμια, λίμνες, αλλά τα τελευταία χρόνια παράγονται και σε ιχθυοτροφεία.
Συμβουλή του σεφ: Είναι το ίδιο νόστιμες είτε γίνουν ψητές στο φούρνο ή στη σχάρα, είτε μαγειρευτούν στο τηγάνι με βούτυρο.

πηγηhttp://www.espressonews.gr/



“Στου Κώστα”
                                           .
ΚΟΤΣΙ ΚΟΙΡΙΝΟ                   9.00€
 ΟΜΕΛΕΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ             7.00€
                  ΛΑΔΕΡΑ
ΟΜΕΛΕΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ           7.00€
 ΓΕΜΙΣΤΑ                               7.00
ΟΜΕΛΕΤΑ ΤΥΡΙΩΝ                  7.00€
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ           6.00
ΟΜΕΛΕΤΑ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ            6.00€
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ         5.00€
 ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΠΑΣΤΟ                8.00€
ΑΡΑΚΑΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ            5.00           
         
ΨΑΡΙΑ
                    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
  Θράψαλο    ΓΟΝΟΣ              9.00€   
Ψαρονέφρι γεμιστό           10.00€
ΣΑΡΔΕΛΑ ΨΗΤΗ                     7.00
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ      7.00€
ΚΟΤΣΟΜΟΥΡΑΚΙ                    8.00€
ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΡΙΖΟΤΟ             7.00€
ΓΑΥΡΟΣ                                 7.00€
ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΟΚΙΝΙΣΤΟ           8.00€
Γαρίδα στη σχαρα                10.00€
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ                           7.00€
ΒΑΚΑΛΑΟΙ                             35.00                                
ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ                       7.00€
 Μπακαλιάρος  σε πολλά κόλπα  
ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ           8.00

                                   Χαμόγελο και καλή διάθεση είναι δωρεάν