Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΡΙΤΗ 24/03/2015

Καλημέρα και καλή δύναμη. Πολύ όμορφη η εορτή της Πόλης μας εχτές, σημαντικά πρόσωπα ήταν στην Καλαμάτα μας, καλό είναι να βοηθήσουμε και εμείς ώστε αυτη η Πρωτευουσα νομού να ακουστεί στα πέρατα της γης. Ενα χαμόγελο νομίζω είναι αρκετό σε κάποιο ξένο για να αισθανθεί την ζεστασιά μας. Αυριο του Ευαγγελισμού μεγάλη Θρησκευτική εορτή όπως και η αρχή της επανάστασης του 1821. Το έθιμο για την αυριανή ημέρα επιβάλει μπακαλιάρο απο που ξεκινησε όμως αυτό. 
Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ..
Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Τη σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας.
Οι Βάσκοι, μάλιστα, επειδή ο βακαλάος κάλυπτε μεγάλο μέρος της διατροφής των κατοίκων της Ενδοχώρας που δε μπορούσαν να πηγαίνουν συχνά στα παράλια για να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια, ονόμασαν τον παστό μπακαλιάρο «ψάρι του βουνού».
Ο βακαλάος, αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο. Πως, όμως, σχετίζεται με την 25η Μαρτίου και γιατί είναι το «πιάτο» της ημέρας;
Απλούστατα και σύμφωνα με την κοινή λογική, κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, ήτοι την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Με εξαίρεση τα νησιά, όπου το φρέσκο ψάρι δεν ήταν ποτέ πολυτέλεια, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος εκείνες τις εποχές αποτέλεσε την εύκολη λύση, καθώς ήταν πιο εύκολο να τον προμηθευτεί κανείς και επιπλέον, μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, οπότε πέρασε στην παράδοση και κατά συνέπεια έγινε το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας, την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου κατέχει η Πορτογαλία, διότι οι Πορτογάλοι έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές για την αξιοποίησή του στην εθνική τους διατροφή, ενώ κατά παράδοση τον αποκαλούν «πιστό φίλο». 

“Στου Κώστα”
                                           .
ΑΡΑΚΑΣ                             5.00€
ΣΟΥΠΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΣ        10.00
                  ΛΑΔΕΡΑ
 ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ               9.00
 ΓΕΜΙΣΤΑ                               7.00
ΜΙΧ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ                    10.00
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΡΥΖΙ                  5.00
 ΟΜΕΛΕΤΑ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ          7.00€
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ         5.00€
 ΚΑΓΙΑΝΑΣ ΠΑΣΤΟ                8.00€
ΓΙΓΑΝΤΕΣ                                5.00           
         
ΨΑΡΙΑ
                    ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
  Θράψαλο    ΓΟΝΟΣ              9.00€   
Ψαρονέφρι γεμιστό           10.00€
Χταποδι ΣΧΑΡΑΣ                 10.00
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΟ ΝΤΑΒΑ      10.00€
ΚΟΤΣΟΜΟΥΡΑ  Α                  35.00€
ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ ΡΙΖΟΤΟ             7.00€
Γλώσες                               35.00€

Γαρίδα στη σχαρα                10.00€

Βακαλούδια                         10.00                                
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ                          7.00€
 Μπακαλιάρος  σε πολλά κόλπα  
ΣΕΡΜΠΕΤ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ           8.00