Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/01/2014

Καλήμέρα καλή δύναμη καλή χρονιά ευλογημένη και ευτυσισμένη για όλο τον κόσμο. Τα καλύτερα γλινονται μόνο με την θετική σκέψη μην σας βάζει κάτω τίποτα. Προχωρήστε και δείτε μόνο μπροστά. Και επείδη αυτές της ημέρες το παρακάναμε με το κρέας καλό είναι από σήμερα να αρχίσουμε ψαροφαγία. Ένα ψάρι την εβδομάδα απομακρύνει την γεροντική άνοια αντίθετα η παχυσαρκία και όσα αυτή συνεπάγεται την ενισχύει. Πρόκειται για συμπεράσματα δύο διαφορετικών μελετών οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ιατρική περιοδικό «Archives of Neurology». Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγου και κατέδειξε ότι σε άτομα που κατανάλωναν ψάρι μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ο ρυθμός απώλειας των διανοητικών ικανοτήτων τους (η οποία παρατηρείται με το πέρασμα του χρόνου) μειώθηκε κατά 10%-13%. Η δεύτερη εργασία πραγματοποιήθηκε από Σουηδούς ερευνητές του ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Σε αυτή συμμετείχαν 1500 εθελοντές οι οποίοι άρχισαν να παρακολουθούνται από το 1972 μέχρι και σήμερα. Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο η παχυσαρκία κατά τη μέση ηλικία βρέθηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο για την άνοια και τα γηρατειά.
Η προστατευτική δράση των ψαριών αποδίδεται στα λιπαρά οξέα (ω-3) που περιέχουν και τα οποία προστατεύουν επίσης από εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Ιστορικά αναφέρουμε ότι οι επιστήμονες αρχικά παρατήρησαν ότι οι λαοί που τρέφονταν κυρίως με ψάρια (Εσκιμώοι-Ιάπωνες) εμφάνιζαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά περιστατικών καρδιακών παθήσεων. Από τότε η επίδραση των συστατικών των ψαριών μελετήθηκε από πολλούς ερευνητές και όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (που περιέχονται στο λίπος των ψαριών) είναι σημαντικά για την υγεία μας. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πληθυσμιακές μελέτες, αλλά και από νοσοκομειακά πειράματα σε ομάδες ατόμων με ελεγχόμενο διατροφικό πρόγραμμα αναφορικά με τα ψάρια.
Τα ωμέγα 3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένες ζωικές και φυτικές τροφές. Φυσικές τροφικές πηγές των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, ρέγγα, τόνος, κ.λπ.), αλλά και ορισμένοι καρποί (π.χ. σόγια, λινάρι , καρύδια, κ.λπ.) και σπόροι. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν συντίθενται από τον ανθρώπινο οργανισμό ή συντίθενται ανεπαρκώς επομένως είναι απαραίτητο να τα παίρνουμε από τις τροφές.
Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Ψαρόσουπα ροφό κεφάλι   10.00€         

Γιαουρτλού                         7.50€
ΛΑΔΕΡΑ
Κατσίκι γάστρα                  9.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€
Κουνουπίδι                           5.00€                      
Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Γίγαντες φούρνου                5.00€            
 Φιλέτο κοτόπουλο              7.50€
Μανιτάρια με ρύζι αγριο     5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    8.00€

                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ

Τυροκροκετες                      5.00€

ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Καλαμάρι φρέσκο                35.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
    
Φάβα                                     3.00€
                
Τυροκαφτερή                        3.00€
 Κοτσομούρακι                      9.00€     
Τζατζίκι                                  3.00€
Γόνος θράψαλλο                    8.00€
Βακαλάοι                              35.00€
                             
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ