Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/12/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και αισιοδοξία να έχετε.
Αποφασίσατε να οργανώσετε έναν μπουφέ αντί για τραπέζι με καθιστούς καλεσμένους; Κάνατε πολύ καλά! Σε έναν μπουφέ έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε ελευθερία κινήσεων στους καλεσμένους σας, να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα, να αφήσετε χώρο για χορό, τραπέζι για χαρτιά, ή ποτό. Θα γλιτώσετε χρόνο στην κουζίνα και παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να συνδυάσετε περισσότερα πιάτα και γεύσεις, χωρίς το άγχος αν θα τα έχετε σερβίρει όλα την κατάλληλη στιγμή.
Κι όλα αυτά, χωρίς να δίνετε την εντύπωση του πρόχειρου ή του ετοιματζίδικου. Προσοχή! Ο μπουφές είναι σοβαρή υπόθεση και τα δύο βασικά του μυστικά είναι η σωστή οργάνωση και οι κατάλληλοι συνδυασμοί.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
1. Υπολογίστε πόσους καλεσμένους θα έχετε: Αν είστε σχετικά πρωτάρα, καλό είναι να αποφύγετε να καλέσετε μεγάλο αριθμό, για να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας των υλικών και του χρόνου που θα διαθέσετε.
2. Φροντίστε να γνωρίζετε διατροφικές και γαστρονομικές ιδιαιτερότητες του κάθε καλεσμένου: Ετσι, δεν θα βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων ή πάνε χαμένοι οι κόποι σας. Π.χ., κάποιοι είναι αλλεργικοί στα θαλασσινά ή στους ξηρούς καρπούς, άλλοι βρίσκονται σε δίαιτα για λόγους σιλουέτας ή υγείας (π.χ. διαβητικοί), άλλοι είναι χορτοφάγοι και άλλοι απλώς απεχθάνονται συγκεκριμένα υλικά. Φροντίστε να περιλάβετε ποικιλία κατηγοριών και όχι μόνο κρέας ή μόνο θαλασσινά.
3. Ενημερώστε τους καλεσμένους σας αρκετές ημέρες πριν: Δώστε τους χρόνο να αποφασίσουν για να γνωρίζετε με σιγουριά ποιοι και πόσοι θα έρθουν. Μια-δυο μέρες πριν επιβεβαιώστε ξανά.
4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για μπουφέ: Πολλά πιάτα και ποτήρια, άφθονα μαχαιροπήρουνα, μαχαίρια ψητού, κουτάλες, μεγάλα μπολ και σουπιέρες, πολλά ποτηράκια για να σερβίρετε ατομικές σούπες και σαλάτες. Εξίσου βασικό είναι ασφαλώς να διαθέτετε ένα μεγάλο, μακρύ τραπέζι για να τοποθτήσετε τα φαγητά. Ισως χρειαστεί να το τοποθετήσετε κολλητά στον τοίχο για να κερδίσετε χώρο.
5. Ετοιμάστε από νωρίς μια λίστα: Ανοίξτε περιοδικά και βιβλία και... ξεψαχνίστε το site μου και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε όλα όσα αναζητάτε! Ξεχωρίστε τα υλικά (κρέας, πουλερικά, λαχανικά, κατεψυγμένα, έτοιμες ζύμες, γαλακτοκομικά κ.ά.) για να αγοράσετε στο σωστό χρόνο όσα χρειάζεστε.
6. Επισκεφτείτε από νωρίς τον χασάπη και τον ψαρά σας και παραγγείλτε εγκαίρως τα απαιτούμενα κρεματικά, πουλερικά ή ψάρια: Αγοράστε από νωρίς τις ζύμες, τα κατεψυγμένα, τις κονσέρβες και τα βαζάκια ενώ παραγγείλτε νωρίς αλλά αγοράστε την τελευταία στιγμή τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αν επιλέξετε κάποια συνταγή με ένα ιδιαίτερο υλικό, φρέσκο ή σε βαζάκι, καλό είναι να το αναζητήσετε ή να το παραγγείλετε από νωρίς στο ανάλογο κατάστημα (π.χ ντελί ή καλό παντοπωλείο) για να μην το ψάχνετε την τελευταία στιγμή γιατί ενδεχομένως να έχει εξαφανιστεί από τα ράφια!
7. Ελέγξτε το κοστολόγιο του μπουφέ: Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μια περιουσία. Αρκεί μια σωστή επιλογή για να μην τιναχτεί ο οικογενειακός προγραμματισμός στον αέρα. Επίσης καλό είναι να λείψουν περίτεχνοι εντυπωσιασμοί σε βάρος της γεύσης. Η απλότητα πάντα είναι προτιμότερη.
8. Αποφύγετε πολλές διαφορετικές τεχνικές και έχετε κατά νου έναν απλό κανόνα: Ετοιμάστε την κλασική σειρά πιάτων (ορεκτικό, σούπα ή πρώτο, κύριο, σαλάτα), αλλά σε ποικιλία. Π.χ., φτιάξτε 2 διαφορετικές σούπες που θα σερβίρετε σε μπολάκια ή ποτήρια.
9. Σε ένα μπουφέ λύνουν τα χέρια τα πλατό τυριών και αλλαντικών: Μπορείτε έτσι να γλιτώσετε ένα μεγάλο αριθμό ορεκτικών, αφήνοντας πολύ καλύτερες γευστικές εντυπώσεις.
10. Φροντίστε και για μετά το γεύμα: Καφέδες, λικέρ, τσάγια δεν πρέπει να λείψουν από ένα γιορτινό κάλεσμα για το κλείσιμο ενός μπουφέ.
11. Ζητήστε βοήθεια από μια φίλη σας: Αν στο μπουφέ καλέσετε ένα οικείο πρόσωπο, μπορείτε να ζητήσετε εγκαίρως τη βοήθειά του για να ετοιμάσετε μαζί τον μπουφέ. Είναι αποτελεσματικό και διασκεδαστικό.
12. Δεν είναι απαραίτητο να τα ετοιμάσετε όλα εσείς: Για παράδειγμα, αγοράστε έτοιμα προψημένα ταρτάκια για τα ορεκτικά σας ή αφήστε να αναλάβει το επιδόρπιο... ένα καλό ζαχαροπλαστείο!
13. Διαβάστε αρκετές ημέρες πριν τις συνταγές που επιλέξατε να φτιάξετε: Η ασφαλέστερη λύση είναι να περιλάβετε οπωσδήποτε κάποια φαγητά που τα έχετε φτιάξει αρκετές φορές στο παρελθόν και είστε εξοικειωμένοι με την παρασκευή τους. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε κάτι δύσκολο ή πολύπλοκο, καλό θα ήταν τα το ετοιμάσετε μία φορά πριν το μπουφέ (π.χ. μια Κυριακή) για να αποφύγετε απρόβλεπτες εξελίξεις ή δυσκολίες. 



Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Αρνί στο φούρνο                 10.00€

Γιαουρτλού                         7.50€
ΛΑΔΕΡΑ
Κατσίκι γάστρα                  9.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€
                      
Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Γίγαντες φούρνου                5.00€            
 Φιλέτο κοτόπουλο              7.50€
Μανιτάρια με ρύζι αγριο     5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    8.00€

                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ

Τυροκροκετες                      5.00€

ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Καλαμάρι φρέσκο                35.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
 Ψαρόσουπα                          8.00€    
Φάβα                                     3.00€
Γλώσσες κιλο                       35.00€    
Τυροκαφτερή                        3.00€
 Κοτσομούρακι                      9.00€     
Τζατζίκι                                  3.00€
Γόνος θράψαλλο                    8.00€
Βακαλάοι                              35.00€
                              
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ