Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΡΙΤΗ 24/09/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη.Χαμόγελο και πάμε να περάσουμε μια υπέροχη ημέρα. Από σήμερα λέω να γνωρίσουμε ένα ένα της πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε. Κουνουπίδι για σήμερα. 
Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη, από 15 εκατοστά σε διάμετρο, έως και 12 εκατοστά. Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
Αντικαρκινικό
Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος μειώνεται.
Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.
Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.
Περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.
Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.
Το σωστό μαγείρεμα
To να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα εμποδίστε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.
Mια σημαντική συμβουλή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το θυρεοειδή, είναι ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου το γεγονός ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμά του θα βοηθήσει να απενεργοποιήσετε αυτές τις ουσίες.

Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Μπριάμ φούρνου με αγκινάρα
Μοσχάρι σοφρίτο       8.00€
ΛΑΔΕΡΑ
Αρνί κοκκινιστό           9.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€

Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Γεμιστά                                7.00€

Μανιτάρια με ρύζι αγριο      5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    7.00€
Πηχιάρικα                            5.00€
                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ
Κολοκυθοκεφτέδς               4.00€
Τυροκροκετες                      5.00€
Τυρόπιτα                               5.00€
ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Θράψαλο   γόνος                    8.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
 Ψαρόσουπα                          8.00€    
Φάβα                                     3.00€
Μαριδακι                                 8.00€                        
Τυροκαφτερή                        3.00€
Σαρδέλλα                                8.00€
Τζατζίκι                                  3.00€
Βακαλάοι                          30.00€
Κοτσομουράκι                        8.00€
Χταπόδι λαδόκολλα              9.00€
Μπακαλιάρος σκορδαλιά      9.00€
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ