Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/08/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Συνέχεια με την γνωριμία τροφίμων, σήμερα θα μάθουμε για το καρπούζι.
Θέλετε να ξεδιψάσετε και να τονώσετε τον οργανισμό σας με λυκοπένιο και βιταμίνη Α; Το Καρπούζι είναι κοντά σας τα καλοκαίρια για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή ζέστη. Τα νόστιμα, ξεδιψαστικά καρπούζια μας προσφέρουν νερό και ηλεκτρολύτες βοηθώντας το σώμα μας παραμείνει υγειές ακόμα κι 'όταν ο υδράργυρος αγγίζει ..κόκκινο.
Το καρπούζι ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυθοεινδων (Cucurbitaceae) και στο γένος: citrullus (άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας είναι το πεπόνι, το κολοκύθι, η κολοκύθα κ.α.) Καλλιεργείται σε πολλές τροπικές χώρες όπου είναι μία από τις σημαντικότερες εμπορικές καλλιέργειες. Το επιστημονικό του όνομα είναι : Citrullus lanatus.
Tο καρπούζι κατάγεται από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλες τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Το φυτό έχει πολλά κίτρινα λουλούδια που μπορεί να απαιτούν μέλισσες για επικονίαση.
Εξωτερικά, το φρούτο έχει λείο, βαθύ πράσινο παχύ εξωτερικό φλοιό. με το ανοιχτοπράσινες ή γκρι κάθετες ρίγες σε όλη την επιφάνεια. Εσωτερικά, η σάρκα είναι χυμώδης, ροζ- κόκκινη, (τελευταία και κίτρινη) με πολλά μικρά μαύρα κουκούτσια
Η γεύση του καρπουζιού είναι γλυκιά σαν ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο είναι πολλές και διαφοροποιούνται στο μέγεθος ή στο σχήμα του φρούτου και στο χρώμα της σάρκας (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο).
Καρπούζι & υγεία – θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό ηλεκτρολύτες, και μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ε δώρο της φύσης για να αντιμετωπίσουμε την ζέστη του καλοκαιριού.
Τα καρπούζια είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες (μόνο 30 θερμίδες ανά 100 g), αλλά περιέχουν συστατικά χρήσιμα για τον οργανισμό, όπως είναι οι βιταμίνες και ορισμένα αντιοξειδωτικά.
Στο καρπούζι θα βρούμε βιταμίνη Α, η οποία είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό. Είναι απαραίτητη για καλή όραση όραμα και για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη-Α απαιτείται επίσης για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων, και για την υγεία του δέρματος. Η κατανάλωσης τροφίμων, πλούσιων σε βιταμίνη-Α, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου (στοματικής κοιλότητας & πνευμόνων).
Τα καρπούζια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή όπως το λυκοπένιο, το β-καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά εξετάζονται για πιθανή συμβολή στην προστασία από καρκίνο διαφόρων οργάνων του σώματος ( του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος). Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στο καρπούζι όπως το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή καροτενοειδών και λυκοπενίου και μάλιστα ανώτερη πρώτων κόκκινο ντομάτα. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία στο δέρμα έναντι των τις βλαβερών υπεριωδών αχτίνων.
Τα καρπούζια είναι καλή πηγή καλίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στην φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι περιέχουν επίσης βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη (βιταμίνη Β1), βιταμίνη C, και μαγγάνιο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων και να δεσμεύει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Το Μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα, ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, δισμουτάση του υπεροξειδίου.
Επιλογή και αποθήκευση
Καρπούζια μπορούν να καλλιεργηθούν όλες τις εποχές σε τροπικό περιβάλλον, στην Ελλάδα όμως, είναι καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πολλές φορές, είναι δύσκολο να κρίνουμε την ωριμότητα και τη γεύση χωρίς να ελέγξουμε τμήμα του καρπουζιού. Αναζητείστε αυτά. που είναι βαριά για το μέγεθός τους. Ο φλοιός πρέπει να είναι σχετικά ομαλός, ούτε υπερβολικά λαμπερός ούτε υπερβολικά θαμπός, χωρίς περικοπές ή μώλωπες στην επιφάνειά του, που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί κατά τη μεταφορά. Στο σπίτι, τοποθετήστε τα φρούτα σε δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Τα κομμένα τμήματα, ωστόσο, θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
Προτάσεις σερβιρίσματος
Ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε, η σάρκα του καρπουζιού, μπορεί να είναι κοπεί σε φέτες, σε κύβους, ή σε μπάλες. Το ​​καρπούζι τρώγεται πολύ ευχάριστα σκέτο, χωρίς προσθήκες. Έχει νόστιμη και φυσικά γλυκιά γεύση. Κύβοι ή τμήματα του καρπουζιού είναι μια ωραία προσθήκη σε φρουτοσαλάτα. Με καρπούζι μπορείτε να κάνετε γευστικές μαρμελάδες, γρανίτες ,γλυκά του κουταλιού , κοκτέιλ φρούτων και χυμό . Οι σπόροι ψήνονται και τρώγονται ως σνακ σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Η φλούδα του, χρησιμοποιείται και τρώγεται ως λαχανικό σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Καρπούζι: Ο βασιλιάς του καλοκαιριού
Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Τας κεμπάπ κοτόπουλο       8.00€               
Μοσχάρι  σοφρίτο                8.00€
ΛΑΔΕΡΑ
Kατσίκι  κοκκινιστο             9.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€
Κολοκυθοκορφάδες            5.00€
Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Μπάμιες                             5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    7.00€
Χάντρες                            5.00€
                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ
Μανιτάρια με ρύζι αγριο      5.00€
Τυροκροκετες                      5.00€
ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Γόνος θράψαλλο                     8.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
Βακαλάοι κιλο                     35.00€        
Φάβα                                    3.00€
Γαύρος                                    7.00€                          
Τυροκαφτερή                        3.00€
Μαριδάκι                                 8.00€
Τζατζίκι                                  3.00€
Μουσμούλια                         35.00€
Σαρδέλλα                                8.00€
Γλώσες   κιλο                        35.00€
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ


                             ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ  8%  ΕΚΠΤΩΣΗ