Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09/08/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και αισιοδοξία να υπάρχει να περνάτε όσο μπορείτε πιο ευχάριστα την ημέρα σας. Λόγω νηστείας θα ήθελα σήμερα να σας γράψω μερικά πράγματα για τα οστρακοειδή και ειδικά τα μύδια.
1. Αγοράζοντας μύδια και γενικά οστρακοειδή, το πρώτο πράγμα που
προσέχουμε είναι να παραμένουν ζωντανά. Και πώς το καταλαβαίνουμε αυτό;
Κουνάμε τα μύδια καλά και όσα είναι κλειστά, είναι ζωντανά. Όσα
παραμένουν ανοιχτά (αφού τα ανακινήσουμε) τα πετάμε, (καμιά φορά αν τα
αφήσουμε ακίνητα για αρκετή ώρα ανοίγουν και μόλις τα ακουμπήσουμε
κλείνουν. Αν για παράδειγμα τα έχουμε στο ψυγείο μας για 2 ώρες, θα
ανοίξουν, μόλις όμως ζεσταθούν, όσα είναι ζωντανά θα κλείσουν. Αυτό
σημαίνει ότι είναι βρώσιμα). Επίσης, τα μυρίζουμε. Τα φρέσκα θαλασσινά
μυρίζουν θάλασσα-ιώδιο, δεν μυρίζουν άσχημα.
2. Πλένουμε τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίβοντας το όστρακο με
βουρτσάκι ή σφουγγάρι, για να φύγουν τυχόν πετραδάκια και χνούδι. Δεν τα
αφήνουμε να σταθούν σε στάσιμο νερό για πολλή ώρα, γιατί πεθαίνουν.
3. Πιάνουμε το χνούδι-μουστάκι και με κίνηση προς τα πίσω το τραβάμε και
το αφαιρούμε. Ξεπλένουμε. Όσα όστρακα παραμείνουν ανοιχτά πριν
μαγειρευτούν, τα πετάμε. Σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ζωντανά.
4. Βάζουμε τα όστρακα σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε ελάχιστο
υγρό, νερό, κρασί ή ζωμό και τα σκεπάζουμε. Τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά
για 2΄-3΄, ίσα που να ανοίξουν.
5. Κουνάμε μία δύο φορές τα όστρακα ή την κατσαρόλα. Μόλις ανοίξουν, τα
βγάζουμε αμέσως. Όσα όστρακα δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα, τα πετάμε.
Δεν βράζουμε πολλή ώρα, γιατί γίνονται σκληρά και σαν λάστιχο.
6. Μπορούμε να αχνίσουμε τα μύδια σε διάφορες σάλτσες ή απλά σε λίγο νερό.
7. Τα όστρακα καλό είναι να καταναλώνονται την ίδια μέρα. Αν πάρουμε
πολλά και δεν τα καταναλώσουμε όλα αυθημερόν, τα βάζουμε σε σουρωτήρι
και τα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα.


Στου Κώστα
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Μουσακάς  Λαχανικών        6.00€
Μοσχάρι  κοκκινιστό          8.00€
ΛΑΔΕΡΑ
Kατσίκι  γάστρας               10.00€
Μελιτζάνες φούρνου          6.00€
Κεφτεδάκια                          7.00€
Κολοκύθι γεμιστό           5.00€
Ψαρονέφρι γεμιστό              9.00€
Μπριάμ                             5.00€
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια    7.00€
 Φασολάκια                    5.00€
                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ
Μανιτάρια ρύζι άγριο           5.00€
Τυρόπιτα                              5.00€

Τυροκροκετες                      5.00€
ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Γόνος                                   8.00€
Σκορδαλιά                            3.00€
Μαριδάκι                                7.00€
Φάβα                                    3.00€
Σαρδέλα σχάρας                    7.00€            
Τυροκαφτερή                        3.00€
Βακαλάοι κιλο                     30.00€
Τζατζίκι                                  3.00€
Γαρίδα      φρέσκια                9.00€
ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΡΥΖΙ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

                             ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ  8%  ΕΚΠΤΩΣΗ