Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/06/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Χαμόγελο και καλή διάθεση να έχετε. Σήμερα λέω να σας γράψω για την ασφαλή χρήση τροφίμων. 

AΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ο τρόπος και η σωστή αποθήκευση διάφορων ειδών τροφίμων είναι ευθύνη του καταναλωτή. Να θυμόμαστε να προσέχουμε πάντα τις ημερομηνίες στη συσκευασία του προϊόντος. Αν υπάρχει ημερομηνία λήξης, να τη συμβουλευτούμε. Διαφορετικά, ακολουθούμε τον παρακάτω πίνακα:
Γάλα φρέσκο: Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές μέρες.
Γάλα εβαπορέ: Μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά σε μέρος χωρίς υγρασία. Από τη στιγμή που θα ανοιχτεί πρέπει να τοποθετείται στο ψυγείο.
Γιαούρτι: Τα περισσότερα γιαούρτια μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 2-3 εβδομάδες στο ψυγείο. Το ανοιγμένο γιαούρτι πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε 2 μέρες.
Τυριά: Διατηρούνται, όταν είναι καλά σκεπασμένα στο ψυγείο.
Λαχανικά εκτός ψυγείου: Μπορούν να διατηρηθούν εκτός ψυγείου για μερικές μέ­ρες, εφόσον δεν έχουν υποστεί ζημιά.
Λαχανικά στο ψυγείο: Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι και 1 μήνα, ανάλογα με το είδος των λαχανικών.
Λαχανικά κατεψυγμένα: Μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για μερικούς μήνες, αλλά καλό είναι να συμβουλευόμαστε την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας.
Ώριμα Φρούτα: Τοποθετούνται στο ψυγείο στο ειδικό συρτάρι για τα φρούτα μόλις αγοραστούν και αφού πλυθούν προσεκτικά. Φρούτα εκτός ψυγείου (πορτοκάλια, μανταρίνια): Τα εσπεριδοειδή μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για μερικές μέρες.
Μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνια, αχλάδια: Τα αφήνουμε στο δωμάτιο μέχρι να ωριμάσουν και μετά μπορούμε να τα τοποθετούμε με ασφάλεια στο ψυγείο.
Φρέσκο κρέας ή ψάρι: Μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 περίπου μέρες στο ψυγείο χαλαρά τυλιγμένα. Αν τοποθετηθούν στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και δύο μήνες χωρίς πρόβλημα. Αφού βγουν από την κατάψυξη, θα πρέπει να καταναλωθούν γρήγορα. Μαγειρεμένα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες. Τα περισσεύματα μαγειρεμένου φαγητού πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και, πριν σερβιριστούν ξανά, να ξαναζεσταίνονται αρκετά, ώστε να σκοτώνονται τα μικρόβια. 
Αυγά: Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες.
Ψωμί,παξιμάδι, λάδι: Πρέπει να τοποθετούνται σε ένα καθαρό, χωρίς υγρασία ντουλάπι.
Δημητριακά (μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά): Διατηρούνται για πολύ καιρό στο ντουλάπι, εφόσον έχουμε κλείσει καλά τη συσκευασία για να μην μπει υγρασία.
Οι καλές συνήθειες υγιεινής σε σχέση με την καθαριότητα και τη διατήρηση των τροφίμων αποτελούν σημαντικό μέρος της πρόληψης των μολύνσεων και των ασθενειών. Τα τρόφιμα στα οποία γίνεται σωστή συντήρηση και διατήρηση δε χάνουν σχεδόν κανένα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Οι τεχνικές συντήρησης των τροφίμων έχουν ως σκοπό να καταστρέψουν τους μικροοργανισμούς που χαλάνε τα τρόφιμα και να διατηρήσουν τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βέβαια, πρέπει πάντα να ακολουθούμε τηνημερομηνία λήξης που υπάρχει στα περισσότερα συντηρημένα τρόφιμα.


Στου Κώστα
ΜΕΝΟΥ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΠΕΣΙΑΛ
ΚΡΕΑΣ
Παπουτσάκια
Μοσχάρι σοφρίτο
ΛΑΔΕΡΑ
Φιλέτο κοτόπουλο  φουρνου
Φασολάκια
Κεφτεδάκια
Γεμιστά
 Σμυρνέικα σουτζουκάκια
   
                      ΠΙΤΕΣ-ΤΥΡΙΑ
Μανιτάρια Κρασάτα
Τυρόπιτα


ΨΑΡΙΑ
ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ
Καλαμάρι
Σκορδαλιά
Κοτσομούρα
Φάβα
Σαρδέλα
Τυροκαφτερή
Βακαλιαράκια
Τζατζίκι