Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 06/06/2013


Καλημέρα καλή δύναμη. Πάμε δυνατά για να περάσουμε μια υπέροχη ημέρα.
Μόλις αγοράσατε τα νέα σας μυρωδικά και είστε χαρούμενοι για την αγορά σας, η οποία είναι συνήθως και πολύ οικονομική σε σχέση με το άρωμα και τις γεύσεις που σας προσφέρουν. Τώρα όμως που φτάσατε στο σπίτι σας χρειάζεται να ξέρετε και πώς να τα αποθηκεύσετε χωρίς να χάσουν το άρωμά και τη φρεσκάδα τους. Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένα εύκολα “κόλπα” για να το πετύχετε αυτό.
Προσπαθήστε να τα διατηρείτε, όποτε μπορείτε φυσικά, ολόκληρα χωρίς να τα κόβετε ή να τα θρυμματίζετε παρά μόνο όταν χρειαστεί. Έτσι θα διατηρούν τη φρεσκάδα τους για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Μια λύση για να έχετε φρέσκα πάντα τα καρυκεύματα σας είναι να τα αγοράζετε ολόκληρα και να τα κονιορτοποιείτε εσείς είτε με το παραδοσιακό γουδί είτε με συσκευές άλεσης (πχ μούλτι).
Κρατήστε τα μακριά από θερμότητα, υγρασία καθώς και το άμεσο φως του ήλιου. Αποφύγετε για παράδειγμα μέρη αποθήκευσης όπως πάνω από τη σόμπα, δίπλα στο καλοριφέρ ή κοντά σε παράθυρο.
Χρησιμοποιήστε αεροστεγείς φιάλες ώστε να περιορίσετε την επαφή τους με το εξωτερικό περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο και προτιμήστε γυάλινα δοχεία. Επίσης τα δοχεία θα πρέπει να τα κλείνετε ερμητικά αμέσως μετά τη χρήση.
Η διάρκεια ζωής των μυρωδικών που αποθηκεύονται σωστά είναι περίπου 4 χρόνια για τα ολόκληρα μπαχαρικά, 2 με 3 χρόνια για τα τριμμένα μπαχαρικά και 1 με 3 χρόνια για τα βότανα, ανάλογα με το βότανο βέβαια.
Γενικά να ξέρετε πως τα μυρωδικά δεν χαλάνε, εκτός κι αν δείτε να έχουν αποκτήσει ζωύφια λόγω υγρασίας. Από την άλλη όμως περνώντας ο καιρός θα χάσουν τη «δύναμή» τους κι έτσι παλιά και αδύναμα καρυκεύματα δεν θα έχουν τη γεύση που θα έπρεπε.
Για αυτό υπάρχουν τρεις μέθοδοι ελέγχου προκειμένου να σιγουρευτείτε για τη φρεσκάδα των μυρωδικών σας: η εμφάνιση, η οσμή και η γεύση. Εάν δείτε να έχουν ξεθωριάσει τότε μάλλον θα έχουν χάσει και τη γεύση τους. Όπως επίσης κι αν δεν μυρίζουν σωστά ή έχουν αλλοιωμένη γεύση τότε θα πρέπει να αντικαταστήσετε.
Μην χρησιμοποιήσετε τα μυρωδικά απευθείας από τα δοχεία τους πάνω από τον ατμό του φαγητού για τι έτσι θα επιταχυνθεί η απώλεια της γεύσης και του αρώματος καθώς και ίσως εμφανιστούν ζωύφια και συσσωματώματα λόγω υγρασίας.
Επίσης για τον παραπάνω λόγο να προσέχετε τη μεζούρα που χρησιμοποιείτε (κουταλάκι του γλυκού συνήθως) να είναι στεγνό όταν εισέρχεται στα δοχεία των μυρωδικών σας.
Τα μέλη της οικογένειας του κόκκινου πιπεριού, όπως η πάπρικα και το τσίλι σε σκόνη, θα διατηρήσουν το χρώμα τους και θα παραμένουν πιο φρέσκα όταν φυλάσσονται στο ψυγείο.