Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΡΙΤΗ 23/04/2013

Καλημέρα και καλή δύναμη. Μερικές συμβουλές για τα κατεψυγμένα προϊόντα.
  • Το νωπό κρέας (αρνί-κατσίκι-βοδινό-μοσχάρι) συντηρείται για αρκετές μέρες (10-12) μετά τη σφαγή του, στη ψύξη και σε θερμοκρασία 2º C, έτσι δεν είναι απαραίτητο να τα καταψύχουμε εάν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα (4-5 μέρες μετά την αγορά τους).
  • Τα αποψυγμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν μέσα σε 24-48 ώρες από την απόψυξή τους. Ο λόγος είναι ότι μετά την απόψυξη τα μικρόβια αναπτύσονται έως και 20 φορές γρηγορότερα...
  • Απαγορεύεται η επανακατάψυξη των ήδη αποψυγμένων τροφίμων.
  • Απαγορεύεται η βεβιασμένη απόψυξη. Η σωστή σειρά είναι: Κατάψυξη-Ψύξη-Θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Όταν θέλουμε να καταψύξουμε νωπά (φρέσκα) λαχανικά πρέπει πρώτα να τα ζεματίσουμε, με το τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα σοκ στα μικρόβια. Ο τρόπος είναι ο εξής: τα ζεματίζουμε σε νερό θερμοκρασίας 45º-90º C για 1-2 λεπτά, τα κρυώνουμε σε κρύο νερό με παγάκια, τα στραγγίζουμε και τα καταψύχουμε σε κατάλληλες συσκευασίες. Έτσι κάνουν στα απομακρισμένα χωριά ακόμα και σήμερα.
  • Κανένα φαγητό δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο πάνω από 3 ημέρες.
  • Τα φαγητά της προηγούμενης μέρας πρέπει, πριν διατεθούν προς βρώσιν, να θερμανθούν μέχρι το σημείο βρασμού για τα λαδερά ή τις σάλτσες. Ενώ τα στεγνά π.χ. ψητά, κρέας, μπουσακάς πρέπει να θερμανθούν μέχρι τους 75º C στο κέντρο της μάζας τους.
  • Δεν ψήνουμε κρεατοσκευάσματα πριν αποψυχθούν πλήρως. Δεν τα αποψύχουμε σε νερό.
  • Αποψύχουμε σε νερό μόνο προϊόντα που το νερό ήταν το φυσικό τους περιβάλλον π.χ. ψάρια.
  • Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε τα τρόφιμα ή τα μαγειρεύουμε, τόσο υποβαθμίζονται ποιοτικά.
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα μέσα στις καταψύξεις πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα σε σακούλες κατάλληλες για τρόφιμα και πολλές φορές προφυλαγμένα μέσα σε χαρτινα κιβώτια γιατί ο κρύος αέρας προκαλεί επιφανειακή αφυδάτωση που λέγεται "'έγκαυμα κατάψυξης".
  • Στα κατεψυγμένα τρόφιμα του εμπορίου και ειδικά στα ψάρια, πρέπει να αναγράφετε στη συσκευασία το βάρος του επίπαγου, που βάση νομοθεσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού βάρους.
  • Όταν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι κοντά στην ημερομηνία παραγωγής τους, τόσο πιο έντονο γευστικα και ποιοτικά είναι το αποτέλεσμα.
  • Όσο πιο μικρή η ζωή ενός προϊόντος, τόσο πιο μεγάλη θρεπτική αξία έχει.


Περισσότερα για το υπόλοιπο μενού στα τηλέφωνά μας
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266