Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/04/2013


Καλημέρα και καλή δύναμη. Πολύς λόγος για την Μεσογειακή διατροφή, και ειδικά τώρα που πλησιάζει καλοκαίρι. Για να δούμε όμως ποια είναι η αξία της Μεσογειακής διατροφής.

Χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η χαμηλή κατανάλωση ζωικών τροφών όπως το κρέας και το βούτυρο και η συχνή κατανάλωση φυτικών τροφών όπως τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και το ελαιόλαδο, καθώς επίσης και η μέτρια κατανάλωση κρασιού. Αυτού του τύπου η διατροφή έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος μελετών ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, κάποιων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ επιπλέον έχει βρεθεί ότι άτομα τα οποία ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Μερικές συμβουλές για οικονομική και υγιεινή διατροφή.
Επιλέγετε φρούτα και λαχανικά εποχής – το κέρδος είναι διπλό, τόσο για την υγεία σας μιας και τα εποχιακά προϊόντα έχουν συνήθως μεγαλύτερη διατροφική αξία, δηλαδή περισσότερες βιταμίνες, και παράλληλα είναι πιο οικονομικά. Ακόμα καλύτερα ίσως είναι να επιλέγετε τοπικά προϊόντα γιατί το πιο πιθανό είναι να τα βρείτε σε καλύτερη τιμή από τα αντίστοιχα εισαγόμενα και εκτός εποχής φρούτα και λαχανικά, και μπορείτε να τα προμηθευτείτε πιο φρέσκα.
Μειώστε την κατανάλωση του κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση σε όσπρια και λαδερά φαγητά. Τα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεϊνών οι οποίες αποτελούν δομικά συστατικά των μυών και επιπλέον είναι πλούσια σε ένας είδος φυτικών ινών, τις διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες μεταξύ άλλων συμβάλλουν και στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι όσοι καταναλώνουν λιγότερο κρέας, ιδιαίτερα το κόκκινο, και περισσότερα λαχανικά έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου.
Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 2-3 φορές το μήνα, εφόσον δεν πάσχετε από σιδηροπενική αναιμία, και προτιμήστε να καταναλώνετε πουλερικά όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο σε εβδομαδιαία βάση. Τα πουλερικά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα στα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι αυξάνουν την χοληστερίνη και γενικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αύριο θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα τις μεσογειακής διατροφής.