Καλημέρα και καλή δύναμη. Προχωράμε για ρυθμούς καλοκαιρινούς, ήδη η θερμοκρασία αλλάζει, και σιγά σιγά προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για πιο υψηλές θερμοκρασίες. Παρά τις συστάσεις των δερματολόγων να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, επιθυμία των περισσότερων παραμένει ένα ωραίο μαύρισμα με τίμημα πολλές φόρες την υγεία του δέρματος.
Η φύση όμως έχει μεριμνήσει για αυτό, παρέχοντας μας κάποιες τροφές οι οποίες μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ενυδατώνοντας την επιδερμίδα μας και βοηθώντας μας κατά αυτόν το τρόπο να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, χωρίς εγκαύματα και κατεστραμμένο δέρμα από πολλές ώρες ηλιοθεραπείας. Για ένα υγιές μαύρισμα, χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια στις παρακάτω ουσίες:
«Β-καροτίνη»:
Η φύση όμως έχει μεριμνήσει για αυτό, παρέχοντας μας κάποιες τροφές οι οποίες μας προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ενυδατώνοντας την επιδερμίδα μας και βοηθώντας μας κατά αυτόν το τρόπο να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, χωρίς εγκαύματα και κατεστραμμένο δέρμα από πολλές ώρες ηλιοθεραπείας. Για ένα υγιές μαύρισμα, χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια στις παρακάτω ουσίες:
«Β-καροτίνη»:
Η Β-καροτίνη έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και επομένως να επιταχύνει τη διαδικασία του μαυρίσματος και να το διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα προλαμβάνει τους ερεθισμούς και τις πανάδες του δέρματος. Βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά πορτοκαλο-κίτρινου χρώματος όπως καρότα, αγκινάρες, πεπόνι, μάνγκο, πιπεριές, κολοκύθες αλλά και το σπανάκι.
«Λυκοπένιο»:
«Λυκοπένιο»:
Έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκεται στις ντομάτες το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση ντομάτας έχει προστατευτική δράση έναντι του ηλιακού εγκαύματος.
«Βιταμίνη C»:
«Βιταμίνη C»:
Βρίσκεται κυρίως σε εσπεριδοειδή. Στις φράουλες, τα πεπόνια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα λαχανικά με πράσινα φύλλα. Εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση της είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε.
«Βιταμίνη Ε»:
«Βιταμίνη Ε»:
Περιέχεται στο ελαιόλαδο, στις φυτικές μαργαρίνες, στα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στη σοκολάτα υγείας και τους σπόρους.
«Πρωτεΐνες»:
«Πρωτεΐνες»:
Βρίσκονται κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, και τα γαλακτοκομικά. Ενισχύουν το κολλαγόνο του δέρματος και συμβάλουν στην αναδόμηση των ιστών του δέρματος.
«Σελήνιο»:
«Σελήνιο»:
Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά. Δρα καθυστερώντας τη γήρανση του δέρματος.
«Βιταμίνη Β2»:
«Βιταμίνη Β2»:
Διεγείρει την παραγωγή της μελανίνης και βοηθάει σημαντικά στη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τα κύτταρα του δέρματος. Βρίσκεται στα αβγά, το γάλα, το τυρί και τα πράσινα λαχανικά.
«Χαλκός»:
«Χαλκός»:
Διεγείρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με τη βοήθεια της οποίας παράγεται η μελανίνη. Συνεπώς, για να διευκολύνουμε τη διαδικασία του μαυρίσματος, πρέπει να καταναλώνουμε τακτικά τροφές που περιέχουν χαλκό, όπως είναι τα μανιτάρια, το συκώτι, τα θαλασσινά, τα μπιζέλια, τα καρύδια και τα σταφύλια.