Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/03/2012

Καλημέρα καλή δύναμη. Ημέρα μεγάλη η σημερινή, επανάσταση κόντρα σε όσους πίστευαν ότι δεν θα σηκώσουμε κεφάλι στον τουρκικό ζυγό μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Μεγάλη γιορτή τις Ορθοδοξίας με το Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Και φυσικά στο φαγητό την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος.   Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου;
Μέσα στη Σαρακοστή που νηστεύουμε η Εκκλησία επέτρεψε να υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις όπου επιτρέπεται να τρώμε και ψάρι. Μία από αυτές τις γιορτές είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά και η άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων.
Παλιά όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε φρέσκα ψάρια αλλά για εκείνους που ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά ήταν πρόβλημα γιατί τότε δεν υπήρχαν τα μέσα να μεταφέρουν το φρέσκο ψάρι σε μακρινές περιοχές. Όταν εισήχθηκε λοιπόν ο μπακαλιάρος, πριν πολλά χρόνια, ήταν ιδανικός, όχι μόνο για αυτές τις περιπτώσεις αλλά και για όλο το χρόνο γιατί ήταν φτηνό ψάρι και διατηρείτο εκτός ψυγείου.
Και τελικά εμείς στην Ελλάδα γιατί τρωμε μπακαλιάρο;;;;;;;
Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την παρουσία τον μπακαλιάρου στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα είναι οι Άγγλοι. Εξετάζοντας την ιστορία τον εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας, διαπιστώνει κανείς ότι οι Άγγλοι έστελναν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, τον οποίο αντάλλασσαν με σταφίδες.
Ίσως, μάλιστα, γι' αυτό τον λόγο, στην Κορινθία, αλλά γενικότερα στην Πελοπόννησο, βρίσκουμε τον μεγαλύτερο πλούτο συνταγών με μπακαλιάρο. Εκεί μάλιστα, εκτός των άλλων, συναντάμε και συνταγές που περιέχουν και μπακαλιάρο με σταφίδες. Ο μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες είναι κάτι σαν σήμα κατατεθέν. Σε πολλά μέρη, αλλά κυρίως στην Καλαμάτα, βρίσκουμε αρκετές συνταγές για τηγανητό μπακαλιάρο μαζί με όσπρια ή λαχανικά στην κατσαρόλα.