Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 15/03/2012

Καλημέρα και καλή δύναμη. Μυρίζει καλοκαίρι και στην όσφρηση αλλά και στα μάτια, νιώθεις αλλιώς τον αέρα και διαφορετικά βλέπεις με τόση ηλιοφάνεια τα πράγματα γύρω σου. Ακόμη μια καλή αίσθηση είναι και η γεύση, η οποία προέρχεται από την γλώσσα για να δούμε όμως πως η γλώσσα αναγνωρίζει την γεύση. Η γλώσσα είναι ένας μυς που κινείται προς πολλές κατευθύνσεις για να μασάτε, να καταπίνετε και να μιλάτε. Μ’ αυτήν επίσης καθαρίζετε τα χείλη και τα δόντια σας. Δεν είναι λεία, αλλά καλύπτεται από μικρές προεξοχές (θηλές), στις οποίες βρίσκονται τα γευστικά κύτταρα. Αυτά ανιχνεύουν τη νοστιμάδα στα φαγητά και τα ποτά.Καθετί που βάζετε στο στόμα είναι μείγμα τεσσάρων γεύσεων: του ξινού, του πικρού, του γλυκού και του αλμυρού. Διαφορετικά μέρη της γλώσσας, με τη βοήθεια των γευστικών κυττάρων, ανιχνεύουν αυτές τις γεύσεις. Οι πικρές γεύσεις ανιχνεύονται στο πίσω μέρος, οι ξινές στα πλαϊνά άκρα, οι γλυκές στην άκρη και οι αλμυρές ακριβώς διπλά στην περιοχή όπου ανιχνεύονται οι γλυκές.
Τα νεύρα που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές και αντιστοιχούν στο κάθε γευστικό αίσθημα , μεταφέρουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος αναγνωρίζει κατά πόσο η γεύση είναι γλυκιά, αλμυρή, ξινή ή πικρή και το σώμα αντιδρά ανάλογα. Συνήθως οι ξινές γεύσεις δεν είναι αποδεκτές, ενώ οι γλυκές γεύσεις είναι γενικά ελκυστικές για τον άνθρωπο. Για βάλε λίγο το μυαλουδάκι σου να δουλέψει. Προτιμάς να γευτείς ένα λεμόνι ή μια σοκολάτα!
Τα πολύ ζεστά και πολύ κρύα φαγητά προκαλούν ζημιά στα γευστικά κύτταρα και πρέπει να τ’ αποφεύγουμε. Πρέπει ν’ αποφεύγουμε, επίσης, τα πολύ δυνατά μπαχαρικά και άλλα παρόμοια προϊόντα.