Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΔΕΥΤΕΡΑ 09/01/2012

Καλημέρα και καλή δύναμη. Καλή εβδομάδα να έχουμε με υγεία και χαρά. Για να ξεκινήσει καλά μια εβδομάδα πρέπει να τα δούμε τα πράγματα θετικά και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με λύσεις. Φτιάξε ένα πλάνο και κοίταξε τι είναι εφικτό να γίνει, αυτά που είναι δύσκολα πολύ κάνε κουβέντα  με κάποιους ειδικούς. Όπως και εγώ για να δημιουργήσω ένα καινούργιο πιάτο δε είναι εύκολο και εφικτό δεν τα ξέρω όλα, ρωτάω, μαθαίνω, κοιτάζω αν το πιάτο αυτό είναι καλό για το μαγαζί μου και προχωράω. Συνήθως μου αρέσει να μαθαίνω τι έτρωγαν στην αρχαία Ελλάδα και να μπορώ να τα συνδυάσω με τα σημερινά δεδομένα. Οι γνώσεις μας για την διατροφή μέχρι την εποχή του Όμηρου ποικίλουν.
Ο Όμηρος έζησε περί το 900 π.Χ.
Έγραψε για τον Τρωϊκό πόλεμο που έγινε περίπου 400 χρόνια πριν από την εποχή του.
Συνδύασε τη διατροφή της εποχής που έζησε, με τις ραψωδίες που άκουσε και έμαθε όταν ήταν νεότερος.Άρα πιστεύω πως όταν αναφέρετε στη διατροφή κατά των Τρωϊκό πόλεμο υπάρχουν και πολλά στοιχεία της εποχής που έζησε.
Τα παλαιότερα ευρήματα που έχουμε για τον ελλαδικό χώρο είναι σπόροι που χρονολογούνται μεταξύ 11.000 π.Χ και 7.300 π.Χ και μας δείχνουν μία χρήση άγριων τότε φυτών όπως κριθάρι, βρώμη, φακή και μπιζέλια ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούσαν και είδη άγριων ζώων όπως κατσίκια, βοοειδή, λαγούς κ.α.
Ενδείξεις γεωργικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ανάγονται στην περίοδο 6.200-5.300 πΧ όπου πλέον καλλιεργούν συστηματικά κριθάρι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, φακές, μπιζέλια και βελανίδια. Παράλληλα χρησιμοποιούσαν και πολλά άγρια φυτά όπως ελιά, αμύγδαλα, φιστίκια, σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα και αχλάδια. Αργότερα θα βρούμε ενδείξεις από ευρύματα και για άλλα είδη που καλλιεργούσαν ή έβρισκαν στην άγρια φύση όπως μήλα, σύκα, βατόμουρα, άγρια φράουλα, ρόδια, άνηθο, κάπαρη, ρίγανη κόλιανδρο κ.α.
Τα εξημερωμένα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη Νεολιθική περίοδο. Γνωρίζουμε για εξημερωμένα αιγοπρόβατα, γουρούνια και αγελάδες στη Κρήτη από το 6.000 π.Χ, από οστεολογικά ευρύματα. Μάλιστα από τότε μέχρι σήμερα είναι διαδεδομένη η χρήση κατσικιών στη Κρήτη.

ΚΡΕΑΣ
Ψαρονέφρι γεμιστό
Φιλέτο κοτόπουλο
Σμυρνέικα
Μοσχάρι κοκκινιστό
ΨΑΡΙΑ
Βακαλάοι
Κουτσομούρα
Θράψαλα
Σαλάχι
ΣΟΥΠΕΣ
Φασολάδα
Γιουβαρλάκια
Ψαρόσουπα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1900: ιδρύεται η Λάτσιο, η παλιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρώμη. Τα χρώματα της ομάδας, γαλάζιο και άσπρο, πάρθηκαν από την ελληνική σημαία και συμβολίζουν το Ολυμπιακό Κίνημα.
1921: σύμφωνα με Έλληνα αρχιστράτηγο, ο στρατός μας, με πλήρη ελευθερία δράσης, είναι ικανός να πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα το κεμαλικό κίνημα.
 1922: αισιόδοξος για τα εθνικά μας θέματα δηλώνει από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης. (ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ)
1971: σπάνιοι ζωικοί οργανισμοί ανακαλύπτονται σε σπήλαιο των Καλαβρύτων.