Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΤΡΙΤΗ 13/12/2011

Καλημέρα και καλή δύναμη. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ψηλά το κεφάλι και χαμόγελο. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα μέρη του μοσχαριού. Πόσες φορές σας έτυχε να σας ρωτήσει ο κρεοπώλης σας πιο σημείο του μοσχαριού προτιμάτε, χωρίς να είστε σίγουροι τι να απαντήσετε. Σε όλους έχει συμβεί. Βρήκαμε και βάλαμε λοιπόν μια ανάλυση του μοσχαριού ώστε την επόμενη φορά κ να αγοράσουμε σωστά αλλα και να μαγειρέψουμε σωστά. Αρχίζουμε με τον μηρό του βοδινού απο 'οπαίρνουμε τα εξής κομμάτια: 
Τρανς: Εσωτερικό τμήμα του μηρού, ανάμεσα στο κιλότο και την ουρά. Είναι κατάλληλο για σνίτσελ, ψητά φούρνου και κατσαρόλας, τηγάνι και γκριλ.
Κιλότο: Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας.
Νουά: Σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο. Κατάλληλο για κοκκινιστά.
Στρογγυλό: Κατάλληλο για βραστά.
Ποντίκι: Κατάλληλο για σούπες.

Άλλα κομμάτια:
Φιλέτο: Το καλύτερο κομμάτι. Μπορεί να χωρισθεί σε τρία κομμάτια, την κεφαλή, το σώμα και την ουρά του φιλέτου. Από την κεφαλή και το σώμα παίρνουμε τα διάφορα steak, τα tournedos, τα chateubrian, από τη δε ουρά τα μενταγιόν, το φιλέ μινιόν κ.λπ.
Κόντρα φιλέτο: Δίνει ένα σχεδόν ενιαίο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί είτε με το κόκκαλο είτε χωρίς αυτό. Όταν στο κομμάτι αυτό υπάρχει το φιλέτο και πωλείται με τα κόκκαλα, τότε παίρνουμε το Τ-bone στέικ (μπριζόλα). Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για τηγάνι, γκριλ και γενικά για κουζίνα της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef.
Λάπα (κοιλιά): Κρέας κατάλληλο για κιμά.
Μπριζόλες και σπαλομπριζόλες: Οι γνωστές μας μπριζόλες με κόκκαλο που συνήθως προορίζονται για την «κουζίνα της ώρας». Μπορούν όμως να πωληθούν και χωρίς το κόκκαλο, ως ενιαίο κομμάτι για ψητά φούρνου. Πάνω στις σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι, το οποίο επειδή περιέχει αρκετό συνδετικό ιστό προορίζεται για βραστά ή γίνεται κιμάς. Από τις μπριζόλες μπορούμε να πάρουμε και η νουά αντρεκότ, που ως τεμάχιο μοιάζει πολύ με το νουά του μηρού και είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου ή κατσαρόλας. Τα κομμάτια που περισσεύουν κατά τον τεμαχισμό αυτό προορίζονται για κιμάδες.
Λαιμός: Κατάλληλος για ψητά φούρνου, κοκκινιστά, βραστά. Συνήθως προορίζεται για κιμάδες.
Σπάλα: Το χοντρό κομμάτι της σπάλας είναι κατάλληλο για ψητά φούρνου ή μαγειρευτά, ενώ το λεπτό είναι κατάλληλο για σχάρα ή βραστό.
Picture
ΣΟΥΠΕΣ
Ψαρόσουπα
Γιουβαρλάκια
Φασολάδα
ΚΡΕΑΣ
Μπιφτέκι φούρνου
Αρνί γάλακτος στο φούρνο.
Μοσχάρι κοκκινιστό
ΨΑΡΙΑ
Κοτσομουράκι
Βακαλάοι
Θράψαλα
Αγριομούσμουλο

Περισσότερα για το υπόλοιπο μενού στα τηλέφωνά μας
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1922: με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση της λύσης του αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών στην Ελλάδα.
1979: η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει για 10 ημέρες τα πανεπιστήμια, ως απάντηση στις φοιτητικές καταλήψεις, προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
1996: δυτικοί διπλωμάτες συνιστούν την υιοθέτηση διακήρυξης εκ μέρους της ΠΓΔΜ, με την οποία η τελευταία θα αναγνωρίζει το ελληνικό ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, καθώς και το δικαίωμα της Ελλάδας στη χρήση του ονόματος.