Εξοχικό Κέντρο - Μεζεδοπωλείο - Ψαροταβέρνα "Στου Κώστα"
Μεσσηνία - Καλαμάτα - Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος)
Στοιχεία επικοινωνίας για διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων - παραγγελίες - παράπονα - υποδείξεις:
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266 - Email stoukosta@gmail.com
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι εκλεκτά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης
Η κουζίνα λειτουργεί καθημερινά από 11.00΄- 19.00΄

ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2011

Καλημέρα και καλή δύναμη. Οι καλοκαιρινές ημέρες συνεχίζονται και όσοι ασχολούνται αυτό τον καιρό με ελαιοκομιδή, κυνήγι και γενικά ζητήματα υπαίθρου είναι ευνοημένοι. Φυσικά το ένα παιδί γελάει το άλλο κλαίει, μιλάω για αυτούς που οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις είναι γύρω από θέρμανση τζάκια, σόμπες,κ.λ.π. Πάντως κύρια εργασία αυτό τον καιρό είναι η παραγωγή ελαιολάδου. Και επιτέλους να μάθουμε να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο γιατί αυτός ο μύθος περί σπορελαίων και λοιπών καταργείται και ορίστε πως. Στην πλούσια περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη Ε οφείλεται η αντοχή του ελαιόλαδου στις υψηλές θερμοκρασίες Το... προνομιακό «οχυρό» των σπορέλαιων καταρρίπτουν επιστήμονες - διατροφολόγοι, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της χρήσης ελαιολάδου στο τηγάνισμα.Πέρα από τη διαπιστωμένη ευεργετική δράση που έχει το λεγόμενο και «χρυσάφι της Μεσογείου» όταν καταναλώνεται σε ωμή μορφή, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το ελαιόλαδο υπερτερεί και... σε υψηλές θερμοκρασίες. Όπως λένε, η ανθεκτικότητα οποιασδήποτε λιπαρής ουσίας σε συνθήκες πολλών βαθμών Κελσίου είναι κρίσιμη, καθώς όταν το λάδι δεν αντέχει και διασπάται παράγονται προϊόντα που είναι βλαβερά για την υγεία του ανθρώπου. Η αντοχή του ελαιολάδου οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα οξέα και βιταμίνη Ε. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και εξηγεί: «Το ελαιόλαδο αντέχει και δεν διασπάται σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τα σπορέλαια. Εχει από τη φύση του αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εμποδίζουν την οξείδωσή του. Αντίθετα, τα σπορέλαια βγάζουν καπνό και διασπώνται. Γι' αυτό τον λόγο, πριν από την εμφιάλωσή τους προστίθενται αντιοξειδωτικές ουσίες -διάφορες πρόσθετες ουσίες- για να παρεμποδίσουν την οξείδωσή τους, να τα καταστήσουν δηλαδή ικανά να μπουν στο τηγάνι». Αναφανδόν υπέρ του ελαιολάδου στο τηγάνι, τάσσεται ο δρ Γιώργος Φραγκιαδάκης, βιοχημικός, προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. «Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αναμφισβήτητα καταλληλότερο για το τηγάνισμα όλων των τροφών». Οπως ο ίδιος εξηγεί, «τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των σπορέλαιων είναι πιο ευάλωτα στη θερμότητα από τα μονοακόρεστα του ελαιολάδου. Κι όταν τα λιπαρά οξέα ενός ελαίου (σπορέλαιου ή ελαιόλαδου) διασπώνται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας παράγουν προϊόντα που δεν είναι υγιεινά, που ονομάζουμε "ελεύθερες ρίζες". Πρόκειται για χημικές ενώσεις, που μπορούν να αντιδράσουν χημικά και να τροποποιήσουν άλλες ενώσεις. Αυτό δεν είναι επιθυμητό, αφού με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αντιδράσουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας χημική τροποποίηση ενζύμων κ.ά. Αυτό δεν γίνεται στιγμιαία. Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοια προϊόντα είναι επιβλαβής για την υγεία». Από την άλλη πλευρά -προσθέτει ο κ. Φραγκιαδάκης- τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε ορισμένα μαγειρικά έλαια μπορεί να είναι σταθερά, όμως η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένου λίπους συσχετίζεται με ανεπιθύμητη αύξηση της συγκέντρωσης χοληστερόλης και ουρικού οξέος στο αίμα. «Οταν τηγανίζουμε, τα έλαια υπόκεινται γενικά σε μη επιθυμητές μεταβολές, οι οποίες εξαρτώνται από τον τρόπο του τηγανίσματος. Οι μεταβολές αυτές είναι ηπιότερες στα έλαια, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο», επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής χημείας τροφίμων στο Α.Π.Θ. δρ Γιώργος Μπλέκας. 
ΣΟΥΠΕΣ
Φακές
Ψαρόσουπα
ΛΑΔΕΡΑ
Κουνουπίδι
Γίγαντες
Γεμιστά
ΚΡΕΑΣ
Τηγανιά χοιρινή
Κεφτέδες
Βεργάδι στο φούρνο
Μοσχάρι κοκκινιστό

Περισσότερα για το υπόλοιπο μενού στα τηλέφωνά μας
Σταθ. 27210 83957 - Κιν. 6984 028266

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1992: "ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει τον όρο ""Μακεδονία"" από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Απειλεί δε με νέο βαλκανικό πόλεμο, στην περίπτωση, που η διεθνής κοινότητα το αρνηθεί."
1993: στην Κίνα, ανακαλύπτεται αρχαία ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
1999: στην κατηγορία των 69 κιλών ο Γιώργος Τζελίλης κερδίζει 3 αργυρά μετάλλια (155 κιλά στο αρασέ, 190 στο ζετέ και 345 στο σύνολο με πανελλήνιο ρεκόρ) και ο Βαλέριος Λεωνίδης, αν και τραυματισμένος, κερδίζει 3 χάλκινα (152.5 στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ και 340 στο σύνολο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.